Lidovečtí senátoři jdou s Kalouskem. Chtějí vyšetřovat chování policie při návštěvě z Číny

22.04.2016 10:18

Senátoři za KDU-ČSL a Starosty se postavili na stranu předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten se nejednou ptal, proč nebyli demonstranti s tibetskými vlajkami vpuštěni na Hradčanské náměstí při návštěvě čínského prezidenta v Praze, ačkoli tam měla proběhnout řádně nahlášená a povolená demonstrace. Policie tomu však zabránila a senátoři se obrací na Ústavní soud ČR, aby se k celé věci vyjádřil.

Lidovečtí senátoři jdou s Kalouskem. Chtějí vyšetřovat chování policie při návštěvě z Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Původně bylo shromáždění svoláno na Hradčanské náměstí, ale policie měla rozkaz na něj účastníky nevpustit. Někteří se s tím smířit nechtěli

Miroslav Kalousek (TOP 09) se v médiích, ale i na půdě sněmovny ptal, proč policie nepustila demonstranty na Hradčanské náměstí. Podle šéfa TOP 09 to bylo nepřijatelné. Ministr vnitra Milan Chovanec, pod něhož policie spadá, se bránil, že bylo třeba mít na paměti bezpečnost vzácného hosta a nebylo radno nic zanedbat. Zvlášť, pokud si vzpomeneme na nedávné teroristické útoky v Bruselu či Paříži.

Senátoři to ale vidí jinak. „Byla to řádně ohlášená poklidná demonstrace, policie přesto prostor zablokovala, přitom k tomu nebyl žádný důvod,“ řekl senátor KDU-ČSL Zdeněk Papoušek. Vše konzultují s právníky, ale je velmi pravděpodobné, že na podání stížnosti dojde. Členové horní komory o tom budou debatovat s partnery z dalších stran.

Na ústavní soud se obrací i Martin Bursík, který stál v čele demonstrantů, a senátoři chtějí dát pozor na to, aby oba podněty nebyly totožné. „Organizátoři chtějí žalovat znemožnění shromáždění. My se spíše zaměřujeme na to, že policie argumentuje zákonem o pozemních komunikacích, který jí umožňuje v případě potřeby ulici uzavřít,“ prozradil senátor Jiří Šesták z klubu Starostů a nezávislých. Senátoři chtějí, aby ústavní soudci řekli, za jakých okolností smí policisté použít zákon o pozemní komunikaci.

Policisté trvají na tom, že postup proti demonstrantům byl správný. Prezident Tomáš Tuhý své podřízené opakovaně hájil. S výjimkou policejního zákroku na FAMU. 

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…