Lídr EU: Válka s Ruskem? 3. světová. Dnes je v Kremlu Putin, ale zítra? Nikdo neví

14.03.2022 14:40

„V Tichomoří, v Latinské Americe, ale i v Africe, stále více chápou, že se nejedná o válku Ruska proti Ukrajině, ale o válku Putina,“ řekl ke konfliktu na Ukrajině předseda Evropské rady Charles Michel pro španělský deník El País s poukazem na mezinárodní odsouzení ruského útoku. Evropská unie podle něj nyní dělá „maximum možného, aniž by konflikt zhoršila“. „Rusko je jaderná mocnost a my si dobře uvědomujeme, že pokud se tento konflikt stane konfliktem NATO proti Rusku, dostaneme se do třetí světové války,“ zdůraznil jeden z lídrů EU se zdůrazněním, že musíme být pragmatičtí.

Lídr EU: Válka s Ruskem? 3. světová. Dnes je v Kremlu Putin, ale zítra? Nikdo neví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU před budovou Strakovy akademie

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Charles Michel míní, že se Evropská unie díky řešení konfliktu na Ukrajině stane nezávislejší a neformální. Summit lídrů států EU konaný během minulého čtvrtka a pátku na zámku ve Versailles, kde se řešila témata spojená s ruskou agresí na Ukrajině, se zapíše do análů EU. „Jsem přesvědčen, že je to impulz pro suverénnější a nezávislejší Evropu. Rozhodli jsme se řešit v duchu evropské suverenity otázky, které jsou v zásadě národní,“ uvedl belgický politik pro deník El País k summitu se slovy, že jde o historický okamžik.

Předseda Evropské rady sice ví, že Ukrajina prostřednictvím svého prezidenta Volodymyra Zelenského žádala o „víc“, ale například otázka rozšíření EU o Ukrajinu je pro členské státy věc, na kterou nepanuje jednotný pohled. „Musíme také vzít v úvahu země, se kterými již byl zahájen přístupový proces,“ dodal též připomínku, že před Ukrajinou zazníval zájem o členství v EU od Srbska, Albánie, Makedonie a Černé Hory.

Sankce proti Putinovu režimu dle vedoucího představitele EU fungují, přestože prý bylo od počátku jasné, že „válku nezastaví lusknutím prstu“. Za jejich úspěch považuje změnu ruského přístupu při jednání s Ukrajinou, přestože naznačil, že nemusí jít o upřímný záměr Moskvy. „Nejsme naivní, nestačí to a existují pochybnosti o upřímnosti jednání,“ podotkl s tím, že otázka sankcí ještě není uzavřená.

Evropská unie podle lídra Evropské rady dělá v souvislosti s válkou na Ukrajině „maximum možného, aniž by konflikt zhoršila“. „Rusko je jaderná mocnost a my si dobře uvědomujeme, že pokud se tento konflikt stane konfliktem NATO proti Rusku, dostaneme se do třetí světové války,“ zdůraznil.

Dodávky zbraní na Ukrajinu podle něj nedělá z Evropy „spolubojovníka“ ve válce s Ruskem. „Evropská unie není ve válce s Ruskem. Podporujeme Ukrajinu vojenskými, humanitárními a finančními prostředky. Putin prohrává komunikační bitvu. Chtěl ukázat skrytý konflikt mezi Ruskem a EU a NATO. Svět je však širší,“ komentuje s tím, že nejde o válku Ukrajiny s Ruskem, jako spíš o „Putinovu válku“.

Vnímá též zdrženlivý postoj Číny. „V OSN Čína nehlasovala s Ruskem. Možná to nestačí, bylo by lepší, kdyby hlasovala s Evropany, pravda. Ale to, že Čína nehlasovala společně s Moskvou, to je zajímavý bod,“ pronesl. Situaci podle něj musí řešit hlavně Evropa a „tuto otázku nemůžeme přenechat jednou Spojeným státům a zítra zas někomu jinému“.

Podle Michela musíme být pragmatičtí a dívat se i do budoucna, jelikož v Kremlu nebude Putin navždy. „Jsem zastáncem pragmatismu. Dnes je v Kremlu Vladimir Putin. Jaká bude situace zítra? Nikdo neví. Bezprostředně je třeba jednat o humanitárních otázkách, přístupu k jaderným elektrárnám a samozřejmě o případném mírovém jednání. Musíme si promluvit s tím, kdo je dnes v Kremlu, ale Evropská unie říká, že pokud existuje mezinárodní právo a existuje – pak je třeba mezinárodní spravedlnosti. Bez spravedlnosti není práva,“ podotýká s tím, že příčinou konfliktu byla jakási „panika autokrata tváří v tvář svobodě a demokracii“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …