Lidský život nelze redukovat na uhlíkovou stopu, varuje předseda Vondráček. Kdo to říká, je podle něj extrémista

01.01.2020 14:46

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radek Vondráček (ANO) pronesl 1. ledna 2020 prostřednictvím veřejnoprávních médií svůj novoroční projev. Promluvil o tom, že demokracie je v naší zemi stále neusazená. Varoval před lhaním a nálepkováním, a vybídl k hledání společného zájmu, i přes rozdílné názory. Vyzval občany k boji proti hlouposti a nenávisti a doporučil nenechat si politikou ničit životy. Upozornil na hrozby v rámci globálních problémů, jimiž jsou klimatické změny a migrace.

Lidský život nelze redukovat na uhlíkovou stopu, varuje předseda Vondráček. Kdo to říká, je podle něj extrémista
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

Anketa

Čí novoroční projev jste sledovali?

hlasovalo: 3256 lidí
Šéf dolní komory Parlamentu Radek Vondráček ve svém projevu promluvil o tom, co naši zemi čeká a co je pro nás všechny důležité. Za zásadní pokládá, že každý může svým dílem ovlivnit budoucnost, kteoru my všichni máme ve svých rukou. Připomněl, že lidé na celém světě musí v novém roce řešit řadu globálních problémů ohrožujících naši prosperitu i naše přežití.

Jako Česká republika jsme podle Vondráčka v poločase budování svobodné demokratické společnosti, které potrvá šedesát let. „Uplynulý rok 2019 byl díky vám všem, kteří jste pracovitými a solidárními lidmi, v mnohém úspěšný. Takový a ještě lepší může být rok 2020, když dokážeme my Češi čelit největší výzvě, která před námi stojí. A to – vydržet v této úžasné zemi sami se sebou,“ míní Vondráček.

Na mezinárodní scéně nás čekají především další jednání o klimatických změnách a o řešení migrace. Právě změna klimatu je pro mnohé země EU tématem číslo jedna, což si podle něj Češi zatím moc nemyslí. „I u nás však roste pocit zodpovědnosti. Plníme závazky při snižování emisí oxidu uhličitého, ale na prvním místě pro nás musí být naši občané,“ zdůraznil předseda Poslanecké sněmovny.

„Nesmíme dopustit zničení průmyslu, které by naše občany připravilo o práci. Ani nesmíme dopustit nedostatek elektřiny, bez níž by nemohli topit a svítit,“ pokračoval ve svém projevu. V přechodu na čistou ekonomiku budeme podle Vondráčka potřebovat i přes úspory ohromné množství elektřiny, jež nahradí fosilní paliva. Obnovitelnými zdroji dokážeme pokrýt jen málou část a potřebujem nové jaderné bloky, abychom mohli uzavřit uhelné elektrárny, čímž zásadně snížíme emise.

Zároveň doplnil, že odmítá redukovat lidský život na pouhou uhlíkovou stopu. „Názory, že kvůli ní je každé dítě zátěží pro planetu, mě jako otce děsí. To je stejný extremismus jako když tvrdíte, že nedochází k žádné klimatické změně,“ upozornil. A vyzval k odmítnutí obou extrémů – raději vsadit na lidský rozum, moderní technologie, udržitelný rozvoj a respekt k přírodě a k člověku.

Upnul pozornost na nelegální migraci, jež podle jeho názoru zůstane i v roce 2020 jednou z hlavních trvalých hrozeb. „Je v našem zájmu spolupracovat na evropském řešení, protože jen společně máme šanci se s tímto globálním problémem poprat. Zároveň musíme trvat na tom, že migraci je třeba řešit mimo hranice Evropy, tyto hranice bránit a bojovat s pašeráky lidí,“ řekl Vondráček. A dodal, že ti, kteří nemají nárok na azyl – jichž je až 90 procent – by se do Evropské unie vůbec neměli dostat.

„Když selže naše obrana, povede to k tlaku na znovuzavedení povinných kvót, a ty odmítáme,“ připomněl. Vyjádřil přesvědčení, že i jako nevelký národ můžeme ovlivnit mezinárodní dění, pakliže převezmeme svůj díl odpovědností. „Budoucnost Evropy a celého světa leží také v našich rukou,“ dodal Vondráček.

Mezi hlavními domacími událostmi přištího roku zmínil krajské volby, senátní volby a dialog s občanskou společnosti. „Regionální volby se označuji za volby druhého řadu, ale volby jsou vždy důležité. Regiony mají důležíté kompetence v dopravě, zdravotnictví, školství a kultuře. Bezprostředně ovlivňují životy lidí,“ zdůraznil Vondráček a poprosil občany, aby přišli ke krajským volbám a hlasováním spolurozhodli o naši budoucnosti.

Neopomněl ani protesty proti vládě, které budou i v tomto roce pokračovat. „Jsme stále neusazenou demokracii, stále jsme si nezvykli, že protesty patří ke svobodné společnosti a máme sklon tyto demonstrace zatracovat, nebo napak přeceňovat jejich význam,“ konstatoval. Právo shromažďovací je jednou ze základních svobod, které jsme získali v roce 1989, a to samé platí i o svobodných volbách. „Jen v nich se skutečně rozhoduje, ne na ulici. Ne udáváním do Bruselu a ne nepodloženými ústavními žalobami,“ připomněl.

Zdůraznil, že pro demokracii je důležitá úcta k pravdě a respekt k druhým. „Dávejme si proto pozor na lži a nálepky. Lež není názor, a názor není fakt. Nálepkováním zbavujeme naše bližní osobnosti a lidskosti. Nevyřazujme nikoho z diskuse, nezatracujme nikoho jako nepřítele, jehož je třeba zničit,“ uvedl Vondráček.

Poté vyslovil svá přání do nového roku coby zástupce Poslanecké sněmovny: „Přál bych si, abychom v roce 2020 přes rozdílné názory uměli nakonec najít, co je náš národní zájem a společně ho hájit. Hádajme se doma, v hospodě nebo v kavárně. Ale v Evropě a ve světě buďme sebevědomým a svobodným národem, který táhne za jeden provaz. Buďme svobodní v malých a silní ve velkých věcech.“

Vyslovil přání, abychom si v novém roce uměli naslouchat a tolerovat se, a abychom nenechali politiku ničit náš osobní život a vztahy. „Nenechme ani internet a jeho sprostotu vyhřeznout na ulici a mezi nás. Nenecheme se otrávit trolly všech barev a světonázorů, kteží šíří nenávist, pomluvy a lži,“ poznamenal. Vondráček připomněl, že v neklidném světě je naše země ostrovem bezpečí, čehož bychom si měli vážit a nekazit si to.

Do nového roku by si také přál porozumění právu. „Moudřejší lidé přede mnou řekli, že skutečná demokracie není vládou vetšiny nad menšinou, ale vládou pravidel, jež uznávají všichni. Právní stát, řád a spravedlnost nejsou jen vznešené pojmy, ale záruky našich občanských práv a svobod,“ zdůraznil Vondráček, podle něhož – kde nevládne právo, tam vládne bezpráví.

Závěrem připojil své osobní přání. „Přál bych si, aby se rok 2020 stal rokem proti hlouposti a nenávisti. Nejlépe prori nim můžeme bojovat typicky českým způsobem – humorem. Ten je naším největším národním bohatstvím, větším než je lithium. Mohli bychom jej přímo vyvážet,“ pravil Vondráček, jenž si všímá, že humor a nadhled se z veřejeného prostoru vytrácejí, a s nimi i laskavost a slušnost. „Přece humor nás v těžkých dobách vždy podržel a spojoval lidi různého názoru,“ doplnil.

„Ušli jsem polovinu cesty k silné a stabilní demokracii – ať do té druhé poloviny kráčíme s dobrou vůli, s jasnou myslí a s optimismem. To vše přeji České republice do nového roku 2020. A jednomu každému z vás přeji do nového roku zdraví, štěstí a úspěch. Vše zlé ať se napraví, a co je dobré, ať se ještě zlepší. Vše je v našich rukou,“ zopakoval na závěr svého novoročního přání Radek Vondráček. A ocitoval slova, jež pronesl britský politik Edmund Burke: Nikdo nedělá větší chybu, než ten, kdo nedělá nic. V domnění, že to málo, co dělat může, nemá smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…