Liga lidských práv zve Zemana a další politiky do škol začleňujících postižené

16.01.2015 18:38

Liga lidských práv dnes veřejně pozvala prezidenta Miloše Zemana, poslance i senátory k návštěvě některé z takzvaných férových škol, které mají certifikát za úspěšné začlenění handicapovaných žáků do běžných tříd. Liga tak reaguje na debatu o této problematice, kterou vyvolaly středeční prezidentovy výroky zpochybňující tuto snahu. Zprávu o tom přinesla ČTK.

Liga lidských práv zve Zemana a další politiky do škol začleňujících postižené
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Sociolog a koordinátor projektu Férová škola Marek Zemský věří, že některé kritické názory mohou být způsobeny absencí pozitivních zkušeností s konceptem inkluzivního vzdělávání. "Ten je přitom základním stavebním kamenem nejprogresivnějších vzdělávacích systémů evropských států, jejichž žáci dosahují nejlepších výsledků ve srovnávacích testech OECD," uvedl v tiskové zprávě. 

Při návštěvě škol s otevřeným přístupem k žákům s handicapem se podle Ligy lidských práv mohou veřejní činitelé přesvědčit, že i v Česku lze dlouhodobě úspěšně vzdělávat společně žáky s velmi rozmanitými potřebami. 
    
Na tuto organizaci se často obracejí rodiny znevýhodněných dětí, které chtějí svého potomka zařadit do běžné základní školy nedaleko bydliště. Stávají se tak přirozenou součástí místní komunity. S pozitivní zkušeností se svěřila Lenka Hrazdirová, matka autistického chlapce. "Když dneska vidím, že Jeník je spokojený a prospívá, vím, že to mělo smysl," uvedla. 
   
Liga lidských práv poukazuje na to, že podmínky pro inkluzivní vzdělávání stále nejsou v tuzemsku ideální. Považuje za nutné, aby se při transformaci českého školství počítalo s tímto principem. Ministerstvo školství věří, že dětem se speciálními vzdělávacími potřebami v běžných školách pomohou novinky zavedené v novele školského zákona, kterou nyní projednávají poslanci. Nově by totiž pomoc těmto žákům neměla být založena na diagnóze, ale souboru podpůrných opatření, která jsou pro ně nezbytná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…