Lihový boss začal před soudem zpívat. Ohromil i své obhájce

10.07.2014 20:52

Údajný lihový boss Radek Březina dnes před olomouckým soudem poprvé zcela otevřeně popsal zákulisí svých obřích obchodů s nelegálním lihem. Přiznal, že šidil celníky při falešných denaturacích v Morávia-Chemu, popsal, jak měli jednotliví lidé rozdělené úkoly, i konkurenční boj s likérkami ohledně kvality lihu, který prý nakonec dovedl policisty na jeho stopu.

Lihový boss začal před soudem zpívat. Ohromil i své obhájce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Za nejlepší léta, kdy se mu prý podařilo získat nejvíce nelegálního lihu, označil roky 2004 a 2005. Žalobci řekl, že se hodlá přiznat a spolupracovat i v souvisejícím trestním řízení s takzvanou lihovou mafií.

Údajné vazby předních zástupců celní správy na některé z likérek

Březina vypovídal tři hodiny. Svou výpovědí překvapil soudce i samotného obhájce. Popsal, jak denaturaci, tedy znehodnocení lihu pro konzumaci, předstíral před celníky. Využil jejich nedůslednosti i mezer v jejich pracovních postupech. „Velice dobré roky byly 2004 a 2005. Ti celníci v tom tehdy nebyli zběhlí a nevěděli, která bije," řekl. Podle toho, kolik si vzali lahví na vzorky, zjistil dopředu, zda budou kontrolovat i začátek procesu, nebo jen konec. Celníky prý klamal i látkami, aby po čichu rozdíl nepoznali.

Množství takto získaného nelegálního lihu nedokázal odhadnout. Prý je to ale méně, než tvrdí jeho bratr Tomáš, podle kterého nejméně 23 milionů litrů lihu bylo zneužito a šlo do oběhu bez zaplacení daně. Popsal i údajné vazby předních zástupců celní správy na některé z likérek i to, jak se nechali zvát na večírky. Vylíčil i konkurenční boj s likérkami, které obchodovaly s nekvalitním lihem a srážely ceny. Dveře padělatelům lihu podle něj otevřel samotný stát, povolení k činnosti prý podepisovali konkrétní lidé na Ministerstvu zemědělství.

Daňový únik byl vyčíslen na půl miliardy korun

U soudu také přiznal, že Morávia-Chem byla jeho společnost. Jednatele Radka Menšíka prý řídil Lubomír Kaláč, který přebral veškerou dopravu i sklady. Na uplacení celníků měl u sebe prý 50.000 korun. Svého bratra Tomáše prý do obchodů zatáhl, Tomáš Pantlík neměl podle něj s nelegální činností nic společného. Soudu Březina podrobně popsal i úkoly dalších lidí z řetězce. „Můj otec byl zásadně proti tomu. Já jsem nikdy nemohl nabídnout kauci jako bratr, otec to za mě razantně odmítl. Když viděl v televizi tu Olomouc, myslel jsem, že jej trefí," uvedl Březina.

Soudu vylíčil i to, jak se na poslední chvíli snažil se spolupracovníky zdenaturovat líh objevený policisty v bývalé cihelně v Olomouci, což se jim nepodařilo. „Po rozednění už bylo jasné, že se to nestihne. Řekl jsem proto, aby toho nechali a vypustili," uvedl Březina.

Údajný šéf lihové mafie se v Olomouci zodpovídá se svým bratrem Tomášem a s Tomášem Pantlíkem z utajených skladů lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí, kam líh z falešných denaturací mířil. Daňový únik byl vyčíslen na půl miliardy korun. Jména Březinových figurují i v případu takzvané lihové mafie, kdy policisté obvinili 15 lidí, včetně Březinovy manželky. Podle žalobců mohli na nezdaněném lihu ošidit stát o tři miliardy korun.

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …