Limity bude nutné prolomit kvůli výrobě elektrické energie, řekl Kuba

15.07.2012 13:47

Hostem druhé části pořadu byl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Diskutovali o nové energetické koncepci České republiky a roli jádra v ní.

Limity bude nutné prolomit kvůli výrobě elektrické energie, řekl Kuba
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Martin Kuba

„V nové koncepci je nejdůležitější definice role jádra a také určení možného prolomení limitů těžby uhlí,“ vysvětlil Kuba. Řekl, že je velmi důležité přesně spočítat, jak dlouho lze využívat momentální zásoby uhlí a kdy bude možné limity prolomit.

„Energetická koncepce z roku 2004 v podstatě nepotřebovala úpravu, byla velice dobrá a reagovala na aktuální situaci,“ myslí si Bělobrádek. Uznal však, že tu současnou příliš nezná, a proto ji nechce dopodrobna hodnotit. Podle něj je nutné podporovat například vznik větrných elektráren a projekty obcí, které by díky nim mohly být energeticky soběstačné.

„Co se týče uhlí, byl velký problém, že nepočítala s prolomením limitů a zároveň v roce 2020 počítala z uhlím, které bez jejich prolomení nebudeme mít,“ oponoval Kuba. Pro Česko je podle něj nutné kromě jádra a uhlí hledat třetí zdroj.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…