Lipavský opět pojede na Ukrajinu

15.06.2022 13:15

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v červenci chystá opět na Ukrajinu. Chce ukázat jasnou podporu České republiky zemi napadené Ruskem a hovořit se svým protějškem Dmytrem Kulebou o další možné pomoci. Lipavský to uvedl ve vyjádření pro ČTK po projevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k Parlamentu ČR. Na cestu dříve upozornily Blesk a Česká televize.

Lipavský opět pojede na Ukrajinu
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) na Ukrajině

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15393 lidí
Lipavský navštívil Ukrajinu společně s ministry zahraničí Slovenska a Rakouska na začátku února ještě před ruskou invazí. Šéfové diplomacií tehdy mimo jiné vyjádřili podporu politické nezávislosti Ukrajiny.

„Na Ukrajině jsem byl na začátku února. A v červenci se tam chystám znovu. Abych ukázal jasnou podporu České republiky Ukrajině a abych se zeptal osobně svého protějška Dmytra Kuleby a dalších státních představitelů, jak jim můžeme dále pomoci,“ sdělil Lipavský. Česko ví, jaké to je, když se Rusko snaží o nadvládu nad jiným státem, uvedl. „Dejme Kremlu jasně najevo, že takové chování je nepřípustné. ČR je s Ukrajinou a bude i nadále,“ doplnil.

Zelenskyj dnes ve videoprojevu k poslancům a senátorům poděkoval za českou pomoc a podporu, vyzval, aby byl udělen Ukrajině status kandidátské země Evropské unie. Uvedl, že věří, že ČR bude mezi lídry při obnově ukrajinské ekonomiky a infrastruktury. Vyzval k přijetí sedmého sankčnímu balíčku proti Rusku.

„Prezident Zelenskyj citoval nenaplněné heslo sovětské okupace Československa z roku 1968,“ uvedl Lipavský směrem k výroku „Jsme s vámi, buďte s námi,“ který hlava ukrajinského státu dnes ve videoprojevu několikrát zopakovala. „O to důležitější je dnes podporovat Ukrajinu, kam Kreml opět ze strachu ze svobody poslal svoje tanky,“ doplnil šéf české diplomacie.

Heslo „Jsme s vámi, buďte s námi“ používal po okupaci 21. srpna 1968 Československý rozhlas, od kterého ho pak přebrala další média, objevilo se na letácích.

Česko podle Lipavského bude nadále podporovat Ukrajinu ve snaze o obnovu územní celistvosti. Ruská armáda musí být z ukrajinského území vytlačena, poznamenal. Česká diplomacie bude podporovat udělení kandidátského statusu, doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…