Lipovská, Kalousek a církev: Otevřelo se peklo. A promluvil Tomáš Halík. Bobovize, ruská propaganda. A varování pro opozici, ať se smeká

29.05.2020 11:38

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že uvažuje o svém odchodu z katolické církve. Má totiž pocit, že prosazení ekonomky Hany Lipovské do Rady ČT, kterou nominovala Česká biskupská konference, není v pořádku. Brněnský právník Tomáš Tyl si začal z Kalouska tropit šprťouchlata. Poslanec však v řadách církve našel i zastánce. Profesor Tomáš Halík se postavil na Kalouskovu stranu a pustil se do Hany Lipovské. Jenže po chvíli začal tepat i Kalouska a jeho kolegy v opozici. Podívejte se sami.

Lipovská, Kalousek a církev: Otevřelo se peklo. A promluvil Tomáš Halík. Bobovize, ruská propaganda. A varování pro opozici, ať se smeká
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Česká biskupská konference nominovala do Rady ČT ekonomku Hanu Lipovskou. Ta se nakonec členkou rady opravdu stala a Miroslav Kalousek se rozzlobil.

„Otče kardinále, Vámi nominovaná osoba se vyjádřila, že nerozumí smyslu veřejnoprávních médií. Ideální kvalifikace pro radní ČT. Díky Vám jsem byl desítky let hrdý na to, že jsem katolík. Kvůli Vám dnes přemýšlím o tom, že z katolické církve vystoupím,“ napsal na sociální síti Twitter.

Miroslav Kalousek uvažuje o vystoupení z katolické církve

Na sociálních sítích vyvolalo Kalouskovo prohlášení nemalou pozornost. „Zazněla mimo jiné otázka, zda mohou do pekla přijít i nekatolíci. Ve Vatikánu to prý vyvolalo paniku.

Miroslav Kalousek uvažuje o vystoupení z katolické církve

A možná nejen ve Vatikánu. Brněnský právník Tomáš Tyl si vzpomněl na jednu z demonstrací, na které Kalousek mával tibetskou vlajkou a hned začal litovat mnichy v hlavním městě Tibetu Lhase.

Tomáš tyl si tropí žerty z Miroslava Kalouska

Nakonec přidal ještě jedno video, kterým si tropil žerty ze všech údajných sluníčkářů. Naznačil, že celá staletí jsou sluníčkáři stále stejně fanatičtí.

Ale Miroslav Kalousek našel v katolické církvi zastání. O slovo se přihlásil profesor Tomáš Halík, jenž kardinála Duku kritizuje z teologických pozic velmi často. Nejinak tomu bylo i v případě nominace ekonomky Hany Lipovské Českou biskupskou konferencí do Rady ČT.

Její úzké spojení s Janou Bobošíkovou, komunistickou kandidátkou na prezidenta a zároveň souputkyní klausovských protievropských nacionalistů, vzbuzuje nepříjemné vzpomínky na televizní krizi a ostudnou pseudonormalizační ‘bobovizi‘ před 20 lety,“ vysvětlil na blogu Aktuálně.cz, proč mu její zvolení vadí

„Stydím se za to, že tuto osobu pomohly do rady dosadit jisté církevní kruhy. Snahy politiků ANO, KSČM, SPD a Trikolóry zničit liberálnědemokratickou politickou kulturu a posunovat krok za krokem náš stát nebezpečným směrem, kterým se vydaly Maďarsko a Polsko, nesmí zůstat bez odezvy,“ burcoval kněz k akci.

To vše se podle něj děje v době, kdy velmocenská arogance Ruska a Číny, povzbuzená lokajským chováním našich vysokých politických představitelů a stále vzrůstajícími aktivitami jejich páté kolony v naší zemi, překročila už všechny meze. „Ruská propaganda, která nás soustavně bombarduje lží v podobě fake news, už přináší své plody a naše země se jí nedokáže dostatečně bránit,“ upozornil  dále Halík.

Halík však nekritizoval jen ANO, SPD, komunisty a poslance Trikolóry. Nešetřil ani ty z opoziční strany, do kterých vkládal naději. Tyto naděje se ale nenaplnily a podle Halíka tak nastal čas, aby se na politické scéně objevila nová politická síla, která bude skutečně schopná současnému mocenskému bloku ANO, SPD, komunistů a Trikolóry čelit.

„Pokud současná parlamentní opozice není dostatečně rozhodná, jednotná a akční, musí vzniknout nový schopný politický subjekt. Čas nazrál, nelze pasivně přihlížet ani ustupovat,“ udeřil kněz na politiky, kteří podle jeho názoru nejsou schopni bránit základy liberální demokracie. Nezávislá veřejnoprávní média jsou jedním ze základních stavebních kamenů liberální demokracie a jestliže se do mediálních rad dostávají osobnosti, u nichž hrozí, že nebudou nezávislé, ale budou některým politikům po vůli, je to problém.

„Režiséři této volby zneužili situaci, v níž platí omezení velkých veřejných demonstrací, protože tento krok směrem k autoritativním režimům by jistě právem takové demonstrace vyvolal,“ rozčílil se Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…