Lísáte se k EU a toto je výsledek, vyslechl si Zaorálek v debatě o trestu za kvóty

13.06.2017 22:59

Evropská komise požaduje trest za neplnění migračních kvót. Evropská komise dnes oficiálně potvrdila, že zahájí v celé věci řízení s Českem, Polskem a Maďarskem. V pořadu Události, komentáře ČT24 o tomto problému diskutovali poslanec Marek Benda (ODS) a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Lísáte se k EU a toto je výsledek, vyslechl si Zaorálek v debatě o trestu za kvóty
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Podle Marka Bendy začala první chyba české vlády v otázce kvót v roce 2015. „Nebylo tehdy na nás, abychom to dokázali zvrátit. Je to politický problém, který by se měl řešit jako politikum a měl by být hledán kompromis,“ míní oproti tomu Zaorálek.

Ten se vyjádřil i k uprchlické krizi poměrně rázně. „Do Evropy se dále dostávají osoby, které nemají nárok na mezinárodní ochranu a šíří své radikální myšlenky. Vyhledávají také své komunity a nechtějí se integrovat,“ řekl.

„Problém Evropské unie je v tom, že místo toho, aby se hledaly kompromisy, hrozí se sankcemi a soudem,“ zkritizoval také současný postup Evropské komise Zaorálek. Státy by měly držet pohromadě, měl by se také vytvářet prostor pro politickou debatu. 

„Sociální demokracie a vláda jako celek tři roky se pořád přilísávají k Evropě a doma se bijí v prsa a říkají, že nepřijmou žádného uprchlíka. A výsledek je tento,“ řekl k zahájení řízení Benda. Podle jeho názoru měla Česká republika podat žalobu. „Když jsme přesvědčeni, že kvóty jsou špatně, tak čeho se bojíme?“ zeptal se. 

Zaorálek pak v závěru rozhovoru garantoval, že ČSSD v této otázce nezmění po volbách názor. 

Celé řízení pak podle experta na evropské právo Filipa Křepelky potrvá měsíce i roky. „Tato záležitost je velmi citlivá. Je možné, že by Evropská komise pak pohnala státy před soudní dvůr. A ten nemusí mít stejný názor jako Evropská komise,“ vyjádřil se pak k problematice Křepelka. 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…