Liška varuje Zemana: Pohled na Východ se za vlajku EU neschová

09.02.2014 19:59

Předseda Strany zelených Ondřej Liška ve svém vyjádření, které mají k dispozici ParlamentníListy.cz, prohlásil, že vyvěšení vlajky Evropské unie na Hradě považuje za pouhé gesto prezidenta Miloše Zemana, kterým ovšem nezakryje fakt, že je pohled jeho zahraniční politiky upřen na Východ.

Liška varuje Zemana: Pohled na Východ se za vlajku EU neschová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

„Miloš Zeman může na Pražském hradě vyvěsit vlajku Evropské unie třeba stokrát. Nic to ovšem nezmění na tom, že je pohled jeho zahraniční politiky pevně upřen na Východ. Stejně jako tomu bylo v případě Václava Klause," píše Ondřej Liška ve svém vyjádření, které si můžete přečíst ZDE.

Poslední týdny podle šéfa zelených Ondřeje Lišky ukázaly, že si prezident Zeman nedělá vrásky osobně se přihlásit k velmi kontroverzním záležitostem veřejně. Důkazem toho jsou podle Lišky pozvánky na Pražský hrad, které obdrželi ukrajinský prezident Janukovyč, spoluodpovědný za vývoj událostí na Ukrajině, a autoritářský prezident Uzbekistánu Islam Karimov.

Podle šéfa zelených hrozí, že Česko ztratí svou sílu otevřeně upozorňovat na bezpráví ve světě. „Hradčany se mohou stát místem, kde přijmou východní autoritářské vůdce, podobně jako za Husáka. V tomto ostatně Zeman velmi úspěšně navazuje na svého předchůdce Václava Klause," píše politik.

Těžký úkol pro ministra zahraničí

Svoji proautoritářsky orientovanou zahraniční politiku prý Zeman potvrzuje i svým postojem k olympijským hrám v Soči. Jen samotná příprava olympijských her dle Lišky znamenala v Soči tvrdé porušování lidských práv, Zeman svým rozhodnutím zúčastnit se her prý „přitakává homofobnímu a nedemokratickému režimu".

Liška uzavírá své vyjádření tvrzením, že s prezidentem Zemanem na pomyslném hrotu české zahraniční politiky se bude ministru Lubomíru Zaorálkovi jen stěží dařit naplňovat cíl, který si dal, a sice obnovit dobrou pověst ČR jako seriózního, srozumitelného partnera v rámci Evropy i mezinárodního společenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…