Listopad 1989 otevřel i cestu ke špatnostem, uznává spoluzakladatel OF

16.11.2012 18:40

Psychiatr Jiří Bláhovec spoluzakládal v roce 1989 v Plzni Občanské fórum. Po 23 letech pro MF DNES přiznává, že ne všechno se povedlo tak, jak se v té době zdálo. Přesto je ale stále vděčný za svobodu a demokracii, v níž žije.

Listopad 1989 otevřel i cestu ke špatnostem, uznává spoluzakladatel OF
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Když Bláhovec na Sametovou revoluci vzpomíná, vybaví se mu hlavně mimořádnost doby. „Bylo to hodně o svobodě. Ani ne tak v tom politickém slova smyslu, ale v tom osobním lidském. Bylo to vědomí, že bude svoboda a už nebudou fízlové,” popisuje.

Otevřela se svoboda

Samozřejmě ale uznává, že snahy nedospěly tam, kam by si představoval. „Přemýšlím o tom, že něco Listopadem začalo a teď to pokračuje tak mizerně, že bych se k tomu někdy radši ani nehlásil. Ale hlásím, protože to patří do mého života. Svoboda se otevřela ve spoustě směrů: politika, cestování, podnikání. Máme demokracii a ta má slabá místa a spousta se toho rozkradla. Takže je vidět, že Listopad otevřel příležitosti i ke špatnostem,” uznává v rozhovoru pro MF DNES psychiatr.

Bláhovec říká, že zklamání, které ve společnosti panuje, způsobila také přílišná očekávání, která všichni v roce 1989 měli. V poslední době se také více otevírají některé kriminální kauzy, takže se zdá, že všude vládne jen zločin a korupce.

Přesto však ze současné situace špatný pocit nemá. “Když si tak s vámi povídám, tak si říkám, zaplať pán bůh za takový život. Co bychom si stěžovali. To, že je to kalený těmi kauzami, je špatné. A mám obavu, že se s tím moc nenadělá. Ledaže by ti, kdo lumpárny provádějí, toho nechali, když se po nich teď víc jde,” uvedl psychiatr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…