Lithium? To byla dezinformace od Putina, kterou využil Babiš! A ten jako premiér musí čelit Rusku, píše Fendrych

15.11.2017 15:00

Komentátor serveru Aktuálně.cz má za to, že by se měl budoucí premiér Andrej Babiš (ANO) urychleně distancovat od proruských serverů. V prvé řadě od serveru Aeronet, který v Česku šíří nepravdy a je považován za server proruský. Právě tento server prý Babišovi pomohl vyhrát volby a Babiš by měl jasně říci, jak se k tomu staví.

Lithium? To byla dezinformace od Putina, kterou využil Babiš! A ten jako premiér musí čelit Rusku, píše Fendrych
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

Jedním z důvodů, proč sociální demokraté dopadli ve volbách hůř než sedláci u Chlumce, je podle všeho i kauza lithium. Končící ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček podepsal s australskou firmou European Metals Holdings memorandum o těžbě lithia. Fendrych zdůrazňuje, že to Havlíček těsně před volbami dělat neměl. Připsal si jeden velký politický přešlap.

Jenže podpisu využil proruský server Aeronet, u kterého není ani jasné, kdo ho provozuje, a označil podpis memoranda za krádež tohoto kovu. Tématu se okamžitě chopili komunisté, SPD Tomia Okamury a Andrej Babiš. I díky rozvíření této kauzy vyhrál volby s tak velkým náskokem.

„Babiš bude premiérem. Jak se postaví k tvrzení, že jeho hnutí vyhrálo mimo jiné díky kauze lithium, kterou spustil proruský dezinformační server? To není legrace, i když nelze tvrdit, že by šéf hnutí byl s Rusy či Aeronetem domluven (server doporučoval volbu SPD Okamury, nikoliv ANO). Babiš po volbách vystupuje jako proevropský a pronaťácký politik, Aeronet pracuje proti EU a NATO. Budoucí premiér by se měl rychle a jasně distancovat od podezření, že je v jakémkoli spojení s proruským webem,“ napsal Martin Fendrych.

Celý komentář naleznete ZDE.

Sněmovní volba však není jedinou důležitou volbou, která nás čeká. V lednu si v druhé přímé volbě zvolíme prezidenta republiky. Fendrych naznačuje, že i do ní možná budou chtít zasahovat Rusové.

 „V Česku se sestavuje vláda a budeme volit prezidenta. Obojí spadá do zájmu hybridních válečníků. Těžko přehlédnout, jak náhle naskočil do boje o Hrad Mirek Topolánek, kandidát s osobními vazbami na poradce Miloše Zemana Martina Nejedlého, navázaného na Rusy. Topolánek tvrdí, že jde rozbít svazek Babiš–Zeman, ale každý ví, že ubere hlasy Jiřímu Drahošovi, který vazbu na Nejedlého postrádá. Hrají v tom roli Rusové? Nevíme. Tyhle věci se obvykle dozvíme buď post factum (jako v USA), nebo taky vůbec ne,“ doplnil komentátor.

Pokud chce Andrej Babiš všechny přesvědčit, že je proevropsky laděným politikem, prý by neměl vstupovat do koalice s komunisty a s SPD Tomia Okamury. Neměl by se opírat ani o tichou podporu těchto stran, protože o KSČM i SPD Tomia Okamury je známo, že jsou odpůrci NATO a v rusko–ukrajinském konfliktu se staví na stranu Moskvy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…