Litovel získá stamiliony na kontaminovanou vodu

25.10.2011 10:32

Město Litovel získá stomilionovou dotaci na likvidaci staré ekologické zátěže pod někdejší skládkou u místní části Nasobůrky.

Litovel získá stamiliony na kontaminovanou vodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Pokud by se zdroj znečištění, který pod zemí leží nejspíš už celá desetiletí, neodstranil, mohl by po čase začít ohrožovat i zdroj pitné vody, z něhož odebírá vodu Litovel a částečně i Olomouc.

Náklady jsou vyčísleny na 437 milionů korun, z toho až 394 milionů korun pokryje dotace z evropských fondů. Na zbytek musí najít peníze radnice. "Čtyřicet milionů, které bychom museli dodat, je obrovská částka. Dekontaminace má ale trvat asi tři roky, a tak do nich lze rozložit čerpání dotace i vlastních peněz," řekl MF Dnes litovelský starosta Zdeněk Potužák. O pomoc se obrátí i na hejtmanství.

Pod někdejší skládkou v areálu mezi Nasobůrkami a Haňovicemi leží těkavé látky, které se používají třeba jako rozpouštědla ve strojírenských provozech. Takzvané chlorované uhlovodíky už stihly znečistit spodní vodu ve studních některých nasobůrských obyvatel. Nejvíc jich je v části obce směrem k Haňovicím. Lidé by tuto vodu neměli pít, koupat se v ní a neměli by v ní ani prát prádlo.

Starosta věří tomu, že se jim podaří vyřídit potřebné náležitosti včetně výběrového řízení během následujícího půlroku. Jakmile bude známa firma, která projekt provede, bude jasno i o ceně. Z ní se bude odvíjet výška evropské a státní podpory pro město. V první fázi jsou na programu testovací vrty, které přesně určí místo znečištění. Podle odborníků bude nejlepší odvézt odpady z horní části na jinou skládku, kontaminovanou část pak na skládku nebezpečných odpadů. Následně na základě podrobného průzkumu bude sanována podzemní voda.

Čtěte:

Radiožurnál: Ekologická zátěž ve Stráži má být vyčištěna do roku 2037

Ondráčka: Ekotendr mohl být propojený s politiky

Nečas zajásal nad Kalouskovým rozhodnutím. Ekotendr končí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…