Lotře! Korupčníku! Na Ukrajině se málem porvali Saakašvili a Jaceňukův ministr

15.12.2015 8:28

Nezvyklé horko bylo v pondělí na jednání Národní rady pro reformy v Kyjevě. Ministr vnitra Arsen Avakov a vládce v Oděse Michail Saakašvili se do sebe pustili pěkně zostra. A to přidává vrásky na čele ukrajinskému prezidentovi Petro Porošenkovi, který spoléhá na oba zmíněné politiky.

Lotře! Korupčníku! Na Ukrajině se málem porvali Saakašvili a Jaceňukův ministr
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

Prudkým sporem ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova a oděského gubernátora Michaila Saakašviliho včera v Kyjevě skončila schůze ukrajinské Národní rady pro reformy, věnovaná mimo jiné privatizaci velké oděské chemičky. Avakov nezvládl emoce a polil Saakašviliho vodou. Jen málo chybělo, aby spor skončil rvačkou.

Avakov na schůzi Saakašviliho obvinil, že o privatizaci oděské továrny jedná s ruskými oligarchy. Oděský gubernátor na oplátku prohlásil, že Avakov je korupčník, a nešetřil dalšími urážkami. „Nehodlám strpět povýšenectví agresívního lotra, který svým pozérstvím obelhává celou zemi,“ vylil si pak ministr vnitra vztek na svém facebookovém účtu.

Saakašvili teď žádá, aby prezidentská kancelář, v jejímž objektu se konference konala, zveřejnila na internetu videozáznam jednání. „Ukrajinci mají plné právo vědět, kdo jejich zemi řídí. Nastal čas, aby se lidé, kteří zemi dostali na kolena, zodpovídali ze svých slov a činů,“ uvedl Saakašvili. Podle některých médií neměl oděský gubernátor na mysli jen Avakova, ale i premiéra Arsenije Jaceňuka.

Spor Avakova a Saakašviliho je pro Kyjev nepříjemný, protože nynější ukrajinské vedení považuje oba muže za opory v úsilí o evropskou integraci a v boji proti proruským vzbouřencům. Prezident Petro Porošenko povolal bývalého gruzínského prezidenta do čela Oděské oblasti jako uznávaného reformátora a bojovníka s korupcí. Avakov stojí v čele klíčových změn v ukrajinských bezpečnostních složkách, během loňského převratu koordinoval stavbu barikád a stanových táborů proevropské opozice.

Saakašvili se už letos v létě dostal do sporu s ukrajinským oligarchou Ihorem Kolomojským, když mocného finančníka a sponzora boje se separatisty v televizi obvinil z pašování a daňových úniků. Dnes soud v Kyjevě rozhodl, že obvinění je neopodstatněné a Saakašvili se Kolomojskému musí omluvit.


"Nehodlám strpět povýšenectví agresívního lotra, který svým pozérstvím obelhává celou zemi," vylil si pak ministr vnitra vztek na svém facebookovém účtu.

Saakašvili teď žádá, aby prezidentská kancelář, v jejímž objektu se konference konala, zveřejnila na internetu videozáznam jednání.

"Ukrajinci mají plné právo vědět, kdo jejich zemi řídí. Nastal čas, aby se lidé, kteří zemi dostali na kolena, zodpovídali ze svých slov a činů," uvedl Saakašvili. Podle některých médií neměl oděský gubernátor na mysli jen Avakova, ale i premiéra Arsenije Jaceňuka.

Bývalý gruzínský prezident Saakašvili je nejoblíbenějším politikem Ukrajiny
11. listopadu 2015 • 06:00
Bývalý gruzínský prezident Saakašvili je nejoblíbenějším politikem Ukrajiny

Spor Avakova a Saakašviliho je pro Kyjev nepříjemný, protože nynější ukrajinské vedení považuje oba muže za opory v úsilí o evropskou integraci a v boji proti proruským vzbouřencům.

Prezident Petro Porošenko povolal bývalého gruzínského prezidenta do čela Oděské oblasti jako uznávaného reformátora a bojovníka s korupcí. Avakov stojí v čele klíčových změn v ukrajinských bezpečnostních složkách, během loňského převratu koordinoval stavbu barikád a stanových táborů proevropské opozice.

Saakašvili se už letos v létě dostal do sporu s ukrajinským oligarchou Ihorem Kolomojským, když mocného finančníka a sponzora boje se separatisty v televizi obvinil z pašování a daňových úniků. Dnes soud v Kyjevě rozhodl, že obvinění je neopodstatněné a Saakašvili se Kolomojskému musí omluvit.

Více na http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/68012/saakasvili-se-kvuli-privatizacnimu-sporu-malem-popral-s-ministrem.html?utm_source=reflex.cz&utm_medium=copy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …