Luboš Dobrovský: Volby možná rozhodnou o našem odchodu ze Západu na Východ

06.09.2017 11:05

Disident a politik Luboš Dobrovský odpověděl internetovému deníku Forum24.cz na otázku, o čem rozhoduje česká společnost v parlamentních volbách 2017. „Buď budeme plnoprávnými občany, nebo zaměstnanci Babišovy firmy,“ uvedl.

Luboš Dobrovský: Volby možná rozhodnou o našem odchodu ze Západu na Východ
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Úvodem Dobrovský sdělil, že neumí odpovědět, a to proto, že slovní spojení „česká společnost“ označuje něco tak obtížně uchopitelného, že se rozluštění doložitelného obsahu a smyslu toho spojení slov již před lety vzdaly i naše plně demokratické politické strany a spokojily se ideologickými floskulemi, tříděním občanů na levicové a pravicové. „A jejich jménem si vyhlásily válku,“ poznamenal Dobrovský. 

Následně hovoří o levicových, pravicových skupinách i skupinách, které vkládají naději v sílu národní hrdosti. „Nejpodivuhodnější skupinou, kterou oslovuje hnutí, jemuž kdekdo předpovídá největší volební úspěch, jsou příznivci hesla ‚všichni kradou‘. Budoucí voliči tohoto politického ‚hr na ně‘ a věcného protimluvu se kupodivu nepovažují za příslušníky onoho ‚všichni‘, ačkoliv je k tomu neopravňuje nic než nepochopení podstaty věci, záměr zakladatele onoho podivného, arogantního, antidemokratického nesmyslu, nabízejícího proměnu státu v rodinný podnik,“ sdělil Dobrovský. 

Ten se domnívá, že dosavadní průběh začínající volební propagandy politických stran nedává naději, že výsledek voleb tuto hodnotovou rozporuplnost zmíní či odstraní. „Marně totiž hledám mezi desítkami politických stran alespoň jednu, která se rozhodla nevidět ty ostatní jako nepřátele, ale jen jako nositele programu, který pouze s jinými prioritami směřuje k posílení hodnot, pro něž jsme se po listopadovém převratu vrátili mezi demokratické státy Západu, a tudíž i k úsilí o obnovení demokratické společnosti,“ dodal.

Původní text ZDE.

Závěrem pak Dobrovský dodal, že občané budou v letošních parlamentních volbách rozhodovat o samé politické a kulturní podstatě své existence. „Budou-li voliči v nadcházejících volbách vskutku rozhodovat jen o dílčích otázkách, jako je třeba výše minimální mzdy, budou-li politici, kteří chtějí být zvoleni, nazývat podnikatele darebáky, jako to dělá ministr Zaorálek, pak volby rozhodnou i o našem plíživém odchodu ze Západu na Východ,“ zmínil velmi ostře Dobrovský. 

Podle jeho slov, budou-li se politické strany voličům podbízet programy podporujícími rasovou a náboženskou intoleranci, pokud budou svými programy zpochybňovat nenahraditelnost Evropské unie nebo naše členství v Severoatlantické alianci, promění se letošní volby do Poslanecké sněmovny v podporu naší cesty do minulosti. Tu si podle Dobrovského přeje prezident Miloš Zeman.

„Budeme tedy v těchto volbách rozhodovat o tom, zda zůstaneme plnoprávnými občany demokratického státu, nebo se staneme nesvéprávnými zaměstnanci rodinné firmy pana Babiše a v širším ještě smyslu, jako stát, satelitem východních či dálně východních diktatur,“ uzavřel Dobrovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…