Luboš Palata: Ukrajinská demokracie byla vždy strašná. Ale země je mnohem svobodnější než Rusko

28.07.2014 11:23

V souvislosti s tím, že minulý týden se na Ukrajině zhroutila vládní koalice a premiér Arsenij Jaceňuk podal demisi, se v pondělní MF Dnes zamýšlí komentátor Luboš Palata nad situací na Ukrajině a srovnává ji se situací v Rusku. Komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček pak rozebírá nejnovější informace médií o tom, že by USA mohly Kyjevu dodávat více zpravodajských informací o proruských separatistech.

Luboš Palata: Ukrajinská demokracie byla vždy strašná. Ale země je mnohem svobodnější než Rusko
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Ukrajina si dokázala udržet potravinovou soběstačnost a větší svobodu, než má Rusko

Přiznává, že ukrajinská demokracie „byla strašná i v dobách, kdy země na první pohled fungovala“, a že je tedy „chaotická, zkorumpovaná, zlodějská a hospodářsky nefunkční“. Uvádí také, že zatímco v roce 1990 měla Ukrajina srovnatelný hospodářský výkon jako Polsko, dnes je v tomto směru Ukrajina jen někde na 30 %. A jen na 50 % ekonomického výkonu Ruska.

Přesto si dvě výhody podle Palaty Ukrajina dokázala udržet. Potravinovou soběstačnost a to, že jako stát je daleko svobodnější než dnešní autoritářské Rusko.

USA prý zvažují dodávat Kyjevu zpravodajské informace o separatistech online

V Lidových novinách jejich komentátor upozorňuje, že o víkendu The New York Times uvedly, že Pentagon a zpravodajské služby by Kyjevu mohly předávat informace o přesné aktuální poloze protiletadlových stanovišť separatistů. „To by Kyjevu umožnilo tato stanoviště rychle napadat,“ píše Petráček s tím, že zatím není jisté, zda Barack Obama informační pomoc Ukrajině schválí.

Komentátor připomíná, že Washington dodává Kyjevu citlivé zpravodajské snímky situace v poli už teď, ale ty jsou staré několik hodin nebo i dnů, takže jsou pro plánování a vedení přímých vojenských úderů nepoužitelné. „Napříště by ale mělo jít o zpravodajské snímky v kategorii online,“ podotýká Petráček.

Upozorňuje ale na to, že dodávka zpravodajských informací Ukrajině může Západ také rozhádat. Pro Německo jsou zpravodajské služby USA nepřítelem, který jej šmíruje. „A pokud by s nimi spolupracovala Ukrajina, místo aby klidně čekala na výsledek sankcí EU, de facto by spolupracovala s nepřítelem,“ dodává komentátor listu s tím, že jednota Západu tak zůstává stále na vážkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…