Lukáš Jelínek: Z komunistů jsou teď byznysmeni, jezdí dělat kšefty do Ruska

12.11.2014 13:01

Politický analytik a vysokoškolský pedagog Lukáš Jelínek v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty zhodnotil kondici komunistů po 25 letech od sametové revoluce. Své postřehy shrnul pod výmluvný titulek „Byznysmeni s rudou hvězdou na čele aneb KSČM 25 let poté“. Dnes se podle něj KSČM profiluje jako pronárodní byznysová strana.

Lukáš Jelínek: Z komunistů jsou teď byznysmeni, jezdí dělat kšefty do Ruska
Foto: Daniela Černá
Popisek: Seminář pořádala KSČM

Bývalý poradce někdejšího premiéra Vladimíra Špidly či Lubomíra Zaorálka v době, kdy byl předsedou sněmovny, se domnívá, že právě toto období je vhodné pro zhodnocení pozice komunistů v naší společnosti. „V Senátu jí (KSČM) zbývá jediný reprezentant a ani ve sněmovně o ní i přes pověstnou pracovitost komunistických poslanců příliš slyšet není,“ konstatuje.

Dále Jelínek uvádí poslední fakta, tedy, že v komunálních volbách ztratila 679 mandátů z 3189. Kandidovala v 1605 obcích, což oproti roku 2010 znamená pokles o 208. Celkově strana nasadila o 1500 adeptů méně.

„Zvenčí to vypadá, že komunisté stárnou a dochází jim síly. Předseda strany Vojtěch Filip ale kupodivu tvrdí, že kandidátů více být mohlo, kdyby se komunisté leckde nebáli nominovat na soupisky mladé tváře,“ dodává Jelínek.

ANO dodává komunistům koaliční potenciál

Politolog zmínil několik podrobností o sestavování koalic po komunálních volbách. Poukázal na to, že například nebudou vládnout ani ve dvou městech, kde vyhráli volby. „Naopak získali primátora v Havířově, přestože ve volbách skončili až druzí za sociální demokracií, kterou poslali do opozice,“ uvádí politolog a zdůrazňuje, že právě ANO zvýšilo jejich koaliční potenciál, protože je s nimi ochotno spolupracovat.

„Na pikantnosti tomuto faktu přidává, že předseda Filip podezřívá finanční oligarchii z řízení postupné destrukce systému politických stran. Šedá je však teorie a zelený strom života,“ tvrdí Jelínek a poukazuje i na situaci v Duchcově, kde vznikla na radnici oranžovo-rudo-hnědá koalice kandidátů ČSSD, KSČM a Dělnické strany sociální spravedlnosti. Komunistické vedení se od ní suše distancovalo – kdo by ale čekal jeho kázání o nebezpečí neofašismu, byl by zklamán.

Celý komentář Lukáše Jelínka ZDE.

Jde o byznys a využití kontaktů

Lukáš Jelínek tak vidí komunistickou stranu a její členy jako pragmatické obchodníky. „Ty tam jsou časy, kdy komunisté vystupovali těžce ideologicky, hrdě nesli svůj program a zaklínali se lidmi práce proti nelítostným kapitalistům. Dnes se KSČM profiluje jako pronárodní byznysová strana,“ usuzuje.

„Ani nedávná skandální cesta Vojtěcha Filipa coby místopředsedy sněmovny do Ruska nebyla zdůvodňována politicky, nýbrž hospodářsky.“ Obchod prý řídí i vztah KSČM k Číně. „V ní nebo též ve Vietnamu jednotliví čeští komunisté rozvíjejí tvrdý byznys. Potvrzují tím mimo jiné tezi, že svoji zlatou éru mají za sebou a dnes převážně zpeněžují za léta nashromážděné kontakty,“ uvedl ve svém komentáři v Českém rozhlase Plus.

Zpět je nechce prakticky nikdo

Podle Jelínka se 25 let po listopadu 1989 komunistů bát nemusíme. „Leda můžeme být roztrpčeni, že řada z nich se má lépe než ti, kteří před čtvrtstoletím zvonili klíči. Jenže takový už bývá osud revolucí. Aspoň se radujme, že v naší zemi není prakticky nikdo, kdo by usiloval o otočení kormidlem zpátky,“ uzavírá své zkoumání moci a vlivu komunistů politolog Jelínek.

reklama

autor: dkr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …