Lukeš: Trumpa volí lidé bez vzdělání. Na farmách, v zeleném údolí. Mladí vzdělaní ne!

04.11.2020 6:10

„Tohle by bylo čiré šílenství. Historik Igor Lukeš, působící na univerzitě v Bostonu, se pro ČT vyjádřil k americkým prezidentským volbám. Na definitivní výsledky si podle něj bude muset svět počkat, a to možná i pár týdnů. Konstatoval také, že současného prezidenta Donalda Trumpa často volí nevzdělaní lidé a ti vzdělanější volí proti němu. Dal příklad státu Vermont.

Lukeš: Trumpa volí lidé bez vzdělání. Na farmách, v zeleném údolí. Mladí vzdělaní ne!
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Igor Lukeš

Historik působící na univerzitě v Bostonu Igor Lukeš ve vystoupení v České televizi zdůraznil, že prozatím nemá ani jeden z prezidentských kandidátů – obhajující Donald Trump a jeho vyzyvatel Joe Biden – nic jistého.

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí

„Cokoli teď předvídat by bylo čiré šílenství,“ konstatoval doslova Lukeš. Ale to, co se podle něj dá říct, je, že pravděpodobně nedojde ani na výrazné vítězství Donalda Trumpa, ani na fenomenální úspěch Joea Bidena. Ať už vyhraje kterýkoli z nich, vyhraje pravděpodobně jen těsně. „Možná to skutečně bude těsný výsledek a možná na něj budeme muset čekat dlouhé dny, ne-li dokonce i týdny,“ upozornil.

Poté nabídl konkrétnější pohled na americký stát Texas, kde celá léta vítězil republikánský kandidát. Biden však v předvolební kampani věnoval Texasu hodně pozornosti a snad doufal, že tu vyhraje. Zdá se, že nevyhraje, ale Trumpův náskok v této části USA je mnohem menší, než by se dalo čekat v minulých letech. Ostatně ve státě Arizona také dlouho jasně vítězili republikáni a v roce 2020 v tomto státě vede demokrat Joe Biden.

„Ale mohu vám říci, že i státy, které jsou notoricky považovány za demokratické, např. Vermont, který má socialistického senátora (Bernieho Sanderse), je stát, který má plno lidí, kteří volí Trumpa. Jenom je problém v tom, že to jsou většinou lidé bez vzdělání. Lidé, kteří žijí na osamělých farmách, někde uprostřed zelených údolí, zatímco v těch velkých městech Vermontu, kde jsou mladí, vzdělaní dynamičtí lidé, kteří studují na univerzitách a pracují pro IT firmy nebo pro nějaké start-upy, to jsou naopak zase všichni demokraté. Podobná situace je v Massachusetts, které je tak demokratické, že zde ani jedna, ani druhá strana neutrácí peníze na to, aby sem posílala nějaké svoje kandidáty. Přesto i tady v minulých volbách prezident Trump získal 33 procent. To není málo,“ uvedl Lukeš.

Chtěl říci, že i státy, které jsou tradičními baštami republikánů a demokratů, mohou časem změnit svou preferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…