Lži, cynismus a genocida. Na ukrajinskou vládu i armádu se z Ruska valí hromy a blesky

20.06.2014 11:21

Ruská administrativa obviňuje ukrajinskou vládu z páchání genocidy. Proruští rebelové hovoří o tom, že neexistují žádné evakuační koridory a ukrajinská armáda záměrně útočí na obytné čtvrti i uprchlíky hledající cestu do bezpečí.

Lži, cynismus a genocida. Na ukrajinskou vládu i armádu se z Ruska valí hromy a blesky
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Šéf Putinovy administrativy Sergej Ivanov je přesvědčen, že "občanská válka na jihovýchodě Ukrajiny směřuje ke genocidě". Podobného názoru je i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. "To čeho jsme nyní svědky na jihovýchodě Ukrajiny, je dle mého názoru občanská válka, která směřuje ke genocitě vlastního národa", prohlásil včera Lavrov na setkání dobrovolníků, kteří se starají o ukrajinské uprchlíky na území Ruska.

V jiném prohlášení, které následovalo po osobním rozhovoru s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem, vyjádřil Lavrov znepokojení nad tím, že "Ukrajina místo dialogu dává přednost na jihovýchodě země vojenské síle". Dále se v tomto prohlášení podle serveru RIA Novosti píše, že je ruské ministerstvo znepokojeno vzrůstajícími tendencemi ukrajinské vlády potlačit protesty v luhanském a doněckém regionu.

Německý i ruský ministr zahraničí se podle informací RIA Novosti shodli na tom, že je nutné se vrátit zpět ke komuniké ze 17. dubna letošního roku a za dohledu OBSE a Spojených národů provést nezávislé vyšetřování nad tragickými událostmi v regionu, včetně květnového masakru v Oděse a dvou zabitých ruských novinářů před několika dny.

Aktivista z Luhansku Vladimir Gromov v této souvislosti obvinil ukrajinskou armádu, že jejich bombardování záměrně cílilo na obytné čtvrti města. "Bombardovali bezbranné civilisty. To je genocida, prohlásil Gromov ve středu pro ruský erver RIA Novosti. Tento server také připomíná, že konflikt získal na intenzitě v posledních dnech, kdy bylo hlášeno v důsledku mohutné ofenzivy hlášeno mnoho mrtvých a raněných.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí podle ruské tiskové agentury ITAR-TASS ve svém dřívejším prohlášení uvedlo, že "evakučaní koridory jsou plně funkční a všichni civilisté je mohou bezpečně využívat, speciální pozornost je věnována evakuaci dětí".

To naopak odmítl lídr samozvané Doněcké republiky Denis Pušilin, který obviňuje ukrajinskou vládu ze lží, cynismu a populismu. "O žádných humanitárních koridorech se v žádném případě nedá mluvit. Ukrajinská armáda jen systematicky a organizovaně útočí na civisty", cituje ITAR-TASS Pušilina.

V posledních hodinách vrcholí boje mezi proruskými rebely a ukrajinskou vládou na východě doněckého regionu poblíž města Krasny Lyman. Podle agentury Reuters zde zatlačila ukrajinská armáda rebely do defenzivy a prakticky ovládla celý prostor. 

Rusko-ukrajinský konflikt se promítá i do ekonomické spolupráce obou států. Server RIA Novosti na to konto přináší vyjádření ruského prezidenta Vladimíra Putina týkající se dovozního cla. "Pokud Ukrajina podepíše s Evropskou unii ekonomické dodatky smlouvy, nebude moci nadále využívat bezcelní dohodu s námi. ", řekl Putin na středečním zemědělském fóru.

Server RIA Novosti připomíná, že asociační dohoda, který by měla být podepsána v Bruselu 27. června, patrně opět zhorší napjaté vztahy mezi oběma zeměmi. Které již mimo jiné utrpěly podepsáním politické části smlouvy podepsané 21. března letošního roku. Ruský server připomíná, že právě rozhodnutí bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat asociační dohodou, stálo na začátku protestů na Majdanu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…