MZV ocení Rusy, kteří protestovali proti okupaci v srpnu 1968

30.05.2018 13:12

Ocenění Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí letos dostane skupina osmi Rusů, kteří v roce 1968 protestovali na Rudém náměstí proti okupaci Československa. Dnes to uvedl web Hlídací pes s odkazem na Knihovnu Václava Havla a neoficiální zdroje z ministerstva zahraničí. Černínský palác informaci nepotvrdil, píše ČTK.

MZV ocení Rusy, kteří protestovali proti okupaci v srpnu 1968
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z výstavy fotografií ze srpna roku 1968 v dolní části Václavského náměstí

Cenu Gratias agit udělovanou ministrem zahraničí od roku 1997 by měli převzít poslední tři žijící členové skupiny - Pavel Litvinov, Taťjana Bajevová a Viktor Fajnberg, uvedl server.

Skupina mladých Rusů protestovala 25. srpna 1968 na Rudém náměstí v Moskvě proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Přinesli československou vlajku a transparent s nápisem „Za naši i vaši svobodu“, připomíná server. Kromě tří zmíněných se proti okupaci postavili také lingvista Konstantin Babickij, básník Vadim Delone, dělník Vladimir Dremljuga, básnířka a překladatelka Natalja Gorbaněvská a lingvistka Larisa Bogorazová.

„Jejich protest dlouho netrval; během několika minut byli napadeni a poté i zatčeni komunistickou policií. Odsouzeni pak byli k několikaletým trestům vězení, k pobytu v pracovních táborech, psychiatrických léčebnách nebo vyhnanství,“ uvádí server.

Ceny Gratias agit se letos budou udílet v pátek 8. června. Ocenění dostávají lidé bez ohledu na národnost, kteří se svou dlouhodobou činností nad rámec svých profesionálních povinností zasloužili o šíření dobrého jména ve světě a prohlubují zájem o Česko v zahraničí.

Mezi loňskými laureáty byli například zesnulý dirigent Jiří Bělohlávek nebo rychlobruslařka Martina Sáblíková. V předchozích letech byla cena udělena například olympioničce Věře Čáslavské, autorovi dětských knih Petru Sísovi, hokejistovi Jaromíru Jágrovi nebo izraelskému historikovi českého původu Jehudovi Bauerovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…