Mačety vystřídaly nabité brokovnice. Samková nepustila novináře k soudu

07.11.2012 15:40

Minimálně pět ozbrojenců s brokovnicemi, další policisté v budově i před ní, napjatí novináři mísící se s příbuznými obžalovaných. Tak vypadal liberecký soud ve středu 7. listopadu okolo deváté hodiny ranní. Začal zde soudní proces s pěticí Romů, kteří loni 7. srpna s mačetami vtrhli do novoborského baru Pivní pomoc a zmasakrovali tam tři muže. Všichni čekali na rozhodnutí, zda bude jednání otevřené veřejnosti. Verdikt je zklamal, protože zůstalo uzavřené.

Mačety vystřídaly nabité brokovnice. Samková nepustila novináře k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Klíčové slovo o přístupnosti soudu měla obhájkyně obžalovaných Klára Samková. Dva z pěti obžalovaných jsou mladiství. Podle zákona tedy má být soud uzavřen, pokud ovšem oni sami na tom netrvají. Samková minulý týden prohlašovala: „Budeme žádat, aby soud byl veřejný.“

Svůj názor však radikálně pozměnila s tím, že si její klienti přejí, aby se soud konal s vyloučením veřejnosti. A tak se dveře do soudní síně pro přihlížející a tísníci se zástupce médií uzavřely. „To je typická Samková. Pokud kandidovala na prezidentku, chtěla se mediálně zviditelňovat. Teď když tato možnost padla, proces uzavřela,“ spekuloval jeden ze žurnalistů.

Sama Samková se na svém facebooku cítila dotčená články o tom, že se na soudě chystají mimořádná bezpečnostní opatření. „Zajímavé, že mi o tom nikdo neřekl. Zase vášně zvítězily nad komunikací,“ uvedla tam. A ve chvíli, kdy vstupovala s obžalovanými do soudní síně a prodírala se davem novinářů, pronesla: „To je jako nějaká telenovela.“  V první přestávce soudního jednání novinářům potvrdila, že důvodem jejího rozhodnutí je přítomnost ozbrojené justiční stráže přímo v soudní síni.


Kauza je náročná

S největším případem ve funkci předsedkyně okresního soudu v Liberci se potýká Ivana Šoljaková. „Je to mimořádná situace, v činnosti jsou veškeré složky a jsme připraveni i na mimořádnou akci, která by mohla teoreticky nastat,“ konstatovala. Panovaly totiž obavy, že soud mohou narušit pravicoví extremisté, což se ovšem nestalo. „Kauza je náročná jak pro soudkyni a senát, tak pro příslušníky, kteří zajišťují bezpečnost v soudní budově i okolí. Zatím situaci zvládají,“ uvedla. Samotný soud je v kompetenci liberecké pobočky krajského soudu v Ústí nad Labem, ale za veřejné prostory zodpovídá právě předsedkyně okresního soudu.

Mačetový útok v Novém Boru

Došlo k němu 7. srpna 2011 v baru Pivní pomoc v Novém Boru. V letním dni prý větrali, takže se dovnitř dostali i mladiství. Přitom cedule na dveřích baru oznamuje, že lidé pod osmnáct mají zakázaný vstup. „Vběhli rovnou k automatům. Nechtěli mi dát občanky. Držkovali, až si jeden vysloužil od jednoho hosta pohlavek. Vyběhl ze dveří. Druhý se domáhal výhry, raději jsem mu těch šest stovek vyplatila, aby byl klid,“ popisovala barmanka.

Ten však nenastal. Naopak. Za čtvrt hodiny vběhlo do herny pětičlenné trestné komando s holemi a mačetami a nastala řež. Tři muži jsou zraněni, končí v nemocnici s mnohačetnými sečnými poraněními. Jeden se musel podrobit operaci. Lékaři mu nahradili část lebky platinovou destičkou.

Útok vyvolal pobouření

V Novém Boru se po incidentu konalo několik demonstrací, jichž se účastnily tisíce lidí. Ve městě hlídkovali policejní těžkoděnci, loni v září pochodovali městem i Vandasovi Dělníci sociální spravedlnosti za asistence šesti stovek policistů. Nepokoje nastaly i jinde na severu Čech. Ve Šluknovském výběžku kvůli nim vznikla speciální pořádková jednotka. „Situace se už v Novém Boru zklidnila. Před volbami tady měl Vandas mítink a nikdo na něj nepřišel,“ sdělil v soudní budově novoborský romský předák Miroslav Tancoš. „Doufám ve spravedlivý soudní proces,“ dodal.

Někteří Romové událost zpochybňují

Na chodbě soudu se objevily od příbuzných obžalovaných zpochybňující verze událostí. „Média případ nafoukla, nic hrozného se nestalo. Kluci pracují, starají se o své rodiny. Chybu udělala barmanka, že je tam pustila. Určitě neútočili, jenom se bránili,“ tvrdil jeden z Gorolů, dle svých slov bratranec obžalovaných.

Probíhají výslechy

U soudu stojí Antonín Sinu, Denis, Jakub a Vojtěch Husák a Jakub Žiga.  Státní zastupitelství viní čtyři z pěti útočníků z pokusu o vraždu a hrozí jim až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Pátý je obžalovaný z těžkého ublížení na zdraví. Soudní jednání je zatím naplánováno do pátku, probíhají výslechy obžalovaných. Poté se očekává jeho odročení o dva týdny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…