Mach na ČT: Ještě si pamatuji, jak ODS zradila

28.05.2014 20:03

Předseda Svobodných Petr Mach je dnes jedním z nejviditelnějších politiků v Česku. Po úspěchu v eurovolbách, kde se mu podařilo dosáhnout na křeslo europoslance, o něj média projevují podstatně větší zájem. Svědčí o tom i středeční Interview ČT24, kam Mach zavítal jako host. Došlo i na otázku vystoupení Česka z EU. Prozradil také, koho by si uměl představit na postu českého eurokomisaře.

Mach na ČT: Ještě si pamatuji, jak ODS zradila
Foto: Svobodni.cz
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Hned v úvodu se vyjadřoval k velmi nízké volební účasti - v nedávno skončených eurovolbách dorazilo jen něco málo přes 18 % oprávněných voličů. Neuspěli Svobodní právě proto? „Já myslím, že to by mohl říct každý, třeba i ODS by mohla říct, že uspěla, protože přišlo velmi málo voličů,“ podotkl Mach. Nízká volební účast ale spíše svědčí o nízké legitimitě europarlamentu jako takového.

Máme jinou politickou strategii, říká Mach na adresu Václava Klause

Odpovídal také na otázku, jaký je jeho dnešní vztah k Václavu Klausovi. „Máme korektní vztah,“ podotkl předseda strany s tím, že se pozdraví a prohodí spolu pár slov. Mají prý k sobě blízko v otázce EU, nebo v otázce globálního oteplování, ale liší se prý v politické strategii. „Hodně novinářů si myslelo, že Václav Klaus inicioval založení Svobodných, ale tak tomu není,“ podotkl Mach.

V budoucnu se nebrání spolupráci na pravici, a pokud se ukáže, že posun ODS není jen verbální, tak budou Svobodní a ODS spolupracovat na půdě europarlamentu. Přesto si ještě stále dobře pamatuje, jak ODS zradila, když ústy tehdejšího premiéra prosazovala Lisabonskou smlouvu. „Já jsem to nevnímal jako koaliční ústupek, ale jako zradu na voličích,“ zdůraznil předseda.

Chceme, aby bylo skoro jedno, kdo vládne

Mach doufá, že se v příštích volbách dostanou do sněmovny, aby mohli výrazněji ovlivňovat politické dění v zemi - a to v tom smyslu, že chtějí výrazněji omezit politickou moc, aby z politiků byli spíše správci země. „A pak je skoro jedno, kdo je zvolen,“ míní Mach.

Prozradil také, jak bude pracovat. Hodlá se zúčastnit hlasování, ale do Bruselu bude jezdit co nejméně, protože tamní dění nepovažuje za zásadní. Poslanci tam prý často jezdí jen proto, aby se podepsali na prezenční listinu a pobírali diety na konkrétní den.

„Mojí výhodou je, že se dobře domluvím anglicky, znám se s celou řadou politiků zleva i zprava ze svého dřívějšího působení. Já totiž nehodlám, Evropskou unii nějak bořit. My si přejeme, aby se v EU spolupracovalo na principu dobrovolnosti,“ zdůraznil Mach. Jde mu jen o to, aby lidé nebyli z Bruselu nuceni k něčemu, o co nestojí. Dnes podle něj především v Evropské komisi pracují lidé, kteří by snad chtěli regulovat úplně všechno.

Pěkně „zgruntu"

A Mach hodlá začít tzv. zgruntu. Chce totiž vyrazit takřka za všemi europoslanci a hovořit s nimi o tom, aby hlasovali pro dobrovolnost ve věci přijetí eura. Hodlá dokonce zajít i za europoslancem za KSČM Miroslavem Ransdorfem nebo za radikálně laděnou francouzskou političkou Marine Le Pen. A nevidí v tom problém. Protože i ona prosazuje vystoupení Francie z eurozóny.

V závěru pořadu prozradil, že by jako příští českou eurokomisařku upřednostnil Zuzanu Roithovou (KDU-ČSL) proti Pavlu Teličkovi (ANO) či Pavlu Mertlíkovi za ČSSD. Proč? Protože usilovala o zrušení letního času a to Machovi dává naději, že by se vzepřela alespoň některým regulacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…