Mach si všímá rozkolu v ČSSD: Jedni hlasují s Urbanem, zbytek se Sobotkou

26.07.2014 17:30 | Zprávy

Europoslanec a šéf Strany svobodných občanů Petr Mach na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz upozornil na to, že i sám ministr financí Andrej Babiš snížení spotřební daně na pohonné hmoty původně podpořil. Mach ale poukázal i na to, že ve středu schválené a v pátek zrušené snížení spotřební daně u nafty o 2,50 Kč bylo tak výrazné, že by bylo v rozporu s minimem daně, požadovaného EU.

Mach si všímá rozkolu v ČSSD: Jedni hlasují s Urbanem, zbytek se Sobotkou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Mach soudí, že vládě se vymstil zákon o zelené naftě, když z něho sociálnědemokratický poslanec Milan Urban přílepkem udělal zákon o snížení daně z nafty. „I Babiš nakonec snížení daně podpořil a teď neví, jak z toho ven,“ soudí Mach a připomněl, že zákon o „zelené naftě“ počítá s tím, že zemědělcům se má začít vracet 40 procent zaplacené spotřební daně z nafty. „Z každého nakoupeného litru tak dostanou zpět 4,38 Kč,“ upřesnil šéf Svobodných.

Urbanův návrh prošel, i když ministr financí doporučil hlasovat proti

Celou situaci zkomplikoval poslanec Urban, když k zákonu navrhnul přílepek („pozměňovací návrh“), podle kterého se má daň z nafty celkově snížit o 2,50 Kč z 10,95 na 8,45 Kč.

Poslanci nejprve hlasovali o pozměňovacím návrhu, pak o pozměněné verzi zákona o zelené naftě jako celku, což je standardní postup daný jednacím řádem sněmovny.

Mach si všímá toho, že Urbanův návrh prošel, i když ministr financí doporučoval hlasovat proti. „To naznačuje rozpor v koalici a rozdělení ČSSD na ty, kteří se řídí hlasováním Urbana a na ty, kteří se řídí hlasováním Sobotky,“ poznamenal europoslanec s tím, že pro pozměňovací návrh hlasovalo 17 poslanců ČSSD věrných Urbanovi a dále poslanci KSČM, Úsvitu, ODS a TOP 09.

Babišovi na zelené naftě tak záleželo, že mohl doporučit hlasovat proti zákonu s nepohodlným přílepkem. Ale neudělal to

Když se ale hlasovalo o zákonu jako o celku, tedy o zavedení zelené nafty s přílepkem o snížení spotřební daně, hlasovaly pro jen kluby ČSSD, ANO, KDU-ČSL a Úsvitu.

K tomu Mach podotýká, že i ministr Babiš nakonec snížení spotřební daně podpořil, jen aby prošla zelená nafta. „Mohl doporučit hlasovat proti celku, když byl zákon přílepkem celkově změněn, a neudělal to,“ uvádí s tím, že se ukázalo, jak je pro některé zelená nafta důležitá, že ji podpořili i za cenu snížení daní, které rozhodně nechtěli.

Sám by ale situaci řešil nízkými daněmi. Žádné speciální vratky zemědělcům by nezaváděl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…