Macron se sešel s Babišem. Toto spolu rozebírali

30.06.2018 11:52

Premiér Andrej Babiš se dnes sešel v Paříži s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, aby s ním hovořil o budoucnosti Evropské unie a o spolupráci v oblasti bezpečnosti. Také spolu měli na programu jednání o spolupráci obou zemí v rámci regionálních uskupení, o transatlantických vazbách a o aktuálních mezinárodních tématech. Na závěr je čekal podpis Akčního plánu česko-francouzského strategického partnerství pro období 2019-2022, píše ČTK.

Macron se sešel s Babišem. Toto spolu rozebírali
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

V pořadí již čtvrtý Akční plán definuje řadu projektů, na kterých budou obě země dlouhodobě spolupracovat.

Ve Francii Babiš v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa navštíví místo, kde se 30. června 1918 shromáždilo na 6000 legionářů, aby přísahali věrnost vznikajícímu československému státu. Pietního aktu kladení věnců u památníku nedaleko Darney na severovýchodě Francie se brzy odpoledne český premiér zúčastní spolu se svým slovenským protějškem Peterem Pellegrinim.

Macron navzdory předpokladům při slavnostním ceremoniálu přítomen nebude a zastoupí ho ministryně obrany Florence Parlyová. Babiš v této souvislosti odmítl spekulace, že za Macronovou neúčastí na pietním aktu mohou být rozpory v rámci Evropské unie; český premiér zároveň naznačil, že důvodem je spíše odpolední zápas Francie s Argentinou na fotbalovém mistrovství světa v Rusku.

Odpoledne Babiš navštíví ještě Bataville (Baťovo město), které ve 30. letech nechal na severovýchodě Francie postavit i s továrnou na obuv Tomáš Baťa. V obci vzniklé po vzoru zástavby ve Zlíně ještě žijí bývalí zaměstnanci závodu, který byl z ekonomických důvodů uzavřen před téměř dvěma desítkami let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…