Macronovi je zle. Voliči mu možná podtrhli pozici

12.06.2022 22:24

Francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi po nedělních parlamentních volbách hrozí, že jeho koalice Ensemble (Společně) nedá dohromady 289 křesel, aby složila většinu. Nahnuto je i její umístění na první příčce. Podle prvních predikcí totiž hrozí, že v prvním kole voleb do Národního shromáždění dostane totožný počet hlasů jako uskupení NUPES komunisty Jeana-Luka Mélenchona anebo se posune až na druhé místo.

Macronovi je zle. Voliči mu možná podtrhli pozici
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí
Francouzské volby se nesou ve znamení koalic a podle předběžných výsledků voleb zatím není možné určit, jaká z nich získá většinu. 
 
Podle předběžného modelu Le Monde Macronovi a jeho koalici Ensemble hrozí, že skončí ve stejné pozici jako Nová lidová, socialistická a ekologická unie (NUPES), kterou vede komunista Jean-Luc Mélenchon, jenž skončil v prezidentských volbách na třetím místě s překvapivým ziskem hlasů.
 
Le Monde po uzavření volebních místností předpovídá, že obě strany získají shodně 25,20 % hlasů. Třetí má podle modelu předběžných výsledků skončit Národní sdružení (RN) Marine Le Penové s necelými 19 % a čtvrtá koalice republikánů LR-UDI-divers droite.
 
 
Agentura Reuters tak odhaduje, že Macron se svou koalicí v dolní komoře obdrží 255 až 295 křesel z celkových 577, leckde ale rozhodne teprve druhé kolo voleb uskutečněné 19. června.
 
To podle zpravodajství France24 pravděpodobně ukáže, že Macron většinovou podporu nezíská, a jeho koalice tak zažije perné chvíle při skládání výsledné vládnoucí koalice. 
 
Podle odhadu od Ipsos/Sopra-Steria má navíc levicová koalice náskok 0,4 procentního bodu před vládní koalicí již v prvním kole, a možná tak volby neskončí ani remízou. Mélenchonova NUPES by podle tohoto odhadu měla v prvním kole získat 25,6 % a Macronova koalice Ensemble 25,2 %.
 
Přestože tak Emmanuel Macron v dubnových volbách obhájil post prezidenta, může se stát, že skončí bez podpory dolní komory, kde měla dosud jeho La République En Marche! většinu. V prvním kole minulých voleb v roce 2017 Macronova strana získala 28,21 % a ve druhém drtivě zvítězila s více než 43 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…