Maďarsko: Covid ustupuje, migranti nastupují. EU asi chce, aby přišli

27.05.2021 14:44

Covidová krize ustoupila. Ale na otáčkách nabírá ta druhá a měli bychom se na ni zaměřit, tvrdí Zoltán Kovács, mluvčí maďarské vlády pro mezinárodní vztahy. Mimo jiné i proto, protože pokusů o nelegální překonání jižní hranice Schengenu třikrát přibylo. Apeluje, aby migraci začala řešit EU. A rýpl si, že Maďarsko a Itálie ukázaly, že migraci zastavit jde, ale zbytek Evropy prý prostě chce, aby sem migranti přišli. Že téma migrace posiluje, není neočekávané, v Maďarsku se totiž budou uvolňovat restrikce.

Maďarsko: Covid ustupuje, migranti nastupují. EU asi chce, aby přišli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí
„Je potřeba mluvit bez zábran o vzrůstajícím tlaku na naše jižní hranice,“ říká Kovács v textu, který vyšel 26. 5. Uvádí, že podle maďarské policie aktivita na jižní hranici Maďarska rapidně vzrostla. Jedná se přitom o hranici nejen Maďarska, ale také Schengenu. „Na základě nejčerstvějších statistik, jak počty zadržených pašeráků, tak počty nelegálních přechodů se za posledních pět měsíců zvedly třikrát oproti stejnému období minulého roku,“ varuje mluvčí.

V roce 2020 zmařilo Maďarsko v prvních pěti měsících celkem 9 521 nelegálních přechodů hranice. V roce 2021 je toto číslo více než trojnásobné, jedná se dle Kovácse o 34 899 pokusů. V roce 2020 zadrželi policisté 110 osob podezřelých z pašování lidí, o rok později 321.

Z toho Kovács usuzuje jediné. Otázka migrace se musí vrátit na špici, pokud jde o agendu EU. „Mnozí si vzpomenou, že loni v prosinci Evropská komise podala návrh, aby se přijalo 34 milionů migrantů jako občané EU. To, jak řekli, by migrační krizi vyřešilo,“ připomíná. A také připomíná, že země střední Evropy navrhly něco jiného. „Zastavit migraci na hranicích a pomáhat tam, kde je to nejvíce potřeba. Jak říká premiér Viktor Orbán od prvního dne začátku migrační krize v roce 2015: Přinesme pomoc tam, než abychom si tahali problémy sem,“ citoval premiéra.

Kovács dále říká, že Maďarsko v roce 2015 ukázalo, že příliv migrace je možné zastavit, minimálně na zemi. A za Mattea Salviniho Itálie téměř zastavila migraci po moři. „Ostatní členské státy a většina evropských institucí se však zdají být odhodlány toto zvrátit a migranty dovnitř pustit,“ posteskl si. „Je to problém, který jen tak nezmizí a vzhledem k tomu, jaký má dopad na bezpečnost, ekonomiku a kulturu, tak nemůže být ignorován,“ zakončil.

Že se vrací téma migrační krize asi není náhoda. Premiér Orbán totiž dle deníku Hungary Today hodlá skoncovat s většinou covidových restrikcí. Hranicí, kterou Orbán určil jako bod, od kdy se bude rozvolňovat, je, až bude v Maďarsku naočkováno 5 milionů lidí alespoň první dávkou. A tuto hranici Maďarsko dle světových statistik již překonalo.

Maďarský premiér se nezapomenul pochlubit, že v počtu očkovaných je země na špici. Odpadnout má noční zákaz vycházení, povinné večerní zavírání obchodů a restaurací, povinnost nosit roušky na veřejnosti i zákaz venkovních týmových sportů. Povolit se mají venkovní akce do 500 lidí. Ovšem na hudební akce bude potřeba mít potvrzení o očkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…