Maďarsko staví zeď proti uprchlíkům. A co na to říká Miloš Zeman? My to víme

14.07.2015 15:12

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s výstavbou plotu, který Maďaři začali budovat na své hranici se Srbskem. Zeman se nedomnívá, že by v Evropě měly vyrůstat „zdi tohoto typu“, a navíc to ani není řešení problému přistěhovalectví. Názory hlavy státu tlumočil redakci ParlamentníchListů.cz tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Maďarsko staví zeď proti uprchlíkům. A co na to říká Miloš Zeman? My to víme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Maďarsko zahájilo stavbu 175 kilometrů dlouhého a čtyři metry vysokého plotu na maďarsko-srbské hranici. Země se tak chce ochránit před masivním přílivem nelegálních imigrantů. Maďarský parlament to schválil před týdnem a s tím také zpřísnění podmínek pro žadatele o azyl.

Prezidentu Miloši Zemanovi, který dlouhodobě odmítá přijímání uprchlíků z kulturně velmi odlišných zemí, se ovšem stavba plotu nelíbí. Redakci to řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pan prezident má na tento krok Maďarska kritický názor, nedomnívá se, že by v Evropě měly vyrůstat nějaké nové zdi tohoto typu, není to v žádném případě řešení. Pan prezident ale samozřejmě vnímá situaci, ve které se Maďarsko nachází, potýká se s velkým přílivem uprchlíků.“

To všechno prý ale vyžaduje celoevropské řešení. „A pan prezident je proti tomu, abychom přijímali uprchlíky z kulturně vzdálených zemí, nebyli by zde ani šťastní. Spíše je potřeba se připravit na případnou migrační vlnu z Ukrajiny,“ dodal mluvčí Hradu Jiří Ovčáček pro ParlamentníListy.cz.

Miloš Zeman opakovaně řekl, že nemá žádný problém s přijímáním Ukrajinců prchajících ze své země, protože ti jsou Čechům kulturně blízcí a jsou hlavně ochotni pracovat, nikoli jen pobírat sociální dávky. Naopak bychom dle prezidenta vůbec neměli přijímat uprchlíky ze severní Afriky či Blízkého východu. Hrozí prý, že mezi nimi mohou být příslušníci Islámského státu, kterému by se tak otevřela cesta do Evropy.

Autor: Veronika Žilková, Radim Panenka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…