Maďarskou kameramanku odsoudili za kopání do běženců. Na tři roky podmíněně

13.01.2017 11:03

Kameramanka maďarské televize N1 TV Petra László na sebe strhla pozornost takřka celého světa, když 8. září 2015 kopala do migrantů, kteří se snažili dostat z uprchlického tábora Rözske dál do Evropy. Především do Německa. Soud v Szegedu jí za to teď uložil tříletý podmíněný trest. Rozsudek dosud není pravomocný. Maďarský server Index.hu k tomu poznamenal, že kameramanka tak vlastně žádný trest nedostala.

Maďarskou kameramanku odsoudili za kopání do běženců. Na tři roky podmíněně
Foto: Balazs Beli
Popisek: Migranti překonávají zátaras na maďarsko-chorvatské hranici

Soud v Szegedu řešil kauzu, kterou na podzim 2015 sledoval takřka celý svět. Především po internetu se šířily záběry kameramanky maďarské televize Petry László, která kopala do migrantů. Šlo o lidi, kteří se pokoušeli dostat do Maďarska a odtud dál do Evropy. Maďarská policie se jim postavila do cesty a kameramanka stála za zády strážců zákona.

Běženci se však rozprchli po kraji a snažili se policisty obejít a László jim to zřejmě nechtěla dovolit. Tak to alespoň vidí obžaloba, podle které se žena uchýlila k nepřípustnému násilí. Za to ji odsoudili i herci slavného hollywoodského seriálu Hra o trůny.

Celý článek v maďarštině naleznete zde

Dáma to však vidí jinak. Sdělila soudu, že byla vyděšená, když viděla dav migrantů, jak se k ní řítí. V hrůze se jen začala bránit. Obhájce proto žádá úplné osvobození své klientky. Soud jí místo toho uložil tříletou podmínku a advokát se proti verdiktu ihned odvolal. Žalobce si ponechal lhůtu na odvolání. Soudce Nanasi Elias argumenty kameramanky neuznal s poukazem na skutečnost, že na místě stáli i další novináři, ale nikdo jiný se necítil ohrožen natolik, aby odložil kameru a začal se bránit silou.

Petra László dostala policejní ochranu, tvrdí totiž, že čelila výhrůžkám smrtí a bojí se o život. Její život je prý v troskách. V televizi skončila a za své chování se později omluvila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…