Mají dnes hlasovat o nabobtnání sockarty. Poslanci o tom však neví

07.11.2012 8:13

Mezi zařazenými body středečního jednání sněmovny je nenápadná novela zákona o zaměstnanosti, ukrytá jako přílepek v nesouvisejícím zákoně o sociálně-právní ochraně dětí. Poslanci tak mají možnost zastavit další rozšíření povinných výplat státní pomoci přes takzvanou sKartu. Jenže o tom většina ani neví.

Mají dnes hlasovat o nabobtnání sockarty. Poslanci o tom však neví
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

V zákoně dotýkajícího se ohrožených dětí, pěstounské péče a rušení kojeneckých ústavů má ministerstvo práce a sociálních věcí v plánu napravit své nedávné opomenutí. V loňském zákonu zavádějící sociální reformu totiž ministerstvo práce zapomnělo stanovit, že povinná výplata dávek prostřednictvím nové sKarty se týká i podpory v nezaměstnanosti. Pokud by tedy dnešní projednávanou novelu poslanci nepodpořili, zůstala by sKarta pro lidi bez práce dobrovolná.

Resort počítal s tím, že do konce roku bude sKarta využívaná všemi příjemci tzv. nepojistných dávek a podpory v nezaměstnanosti. Kvůli zpoždění se ministerstvo dušovalo, že právě nezaměstnaní dostanou kartu až na začátku roku 2013. Teď se ale ukazuje, že za odkladem a zpožděním může být tato chybějící opora v zákoně.

Nevědomost opozice

S povinným používání sKaret přišel v červnu letošního roku poslanec TOP 09 Václav Cempírek, kolega exministra Jaromíra Drábka. Do zákona totiž přílepek o použití sKarty, tedy jedinou možnost výplaty podpory v nezaměstnanosti, doslova propašoval. Návrh pak sněmovnou prošel hlavně kvůli vládní koalici.

Senát sice vládní návrh vrátil, sněmovna ho však opět schválila. Proto do věci hodil vidle prezident Klaus prostřednictvím veta. A právě toto gesto prezidenta republiky mají v plánu na středečním programu poslanci opět přehlasovat. Jenže o tom podle serveru Aktuálně.cz jak opoziční ČSSD, tak KSČM, příliš netuší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…