Majitel hotelu z vrbětické kauzy promluvil: BIS přišla a začala se vyptávat...

22.05.2021 7:17

V říjnu 2014 přišli do ostravského hotelu Corrado dva rusky mluvící hosté. Vydávali se za turisty, kteří si chtějí na zdejší střelnici zastřílet. Za tři dny odjeli a dlouho se nic nedělo. Až v roce 2018 dorazili do hotelu agenti Bezpečnostní informační služby (BIS)...

Majitel hotelu z vrbětické kauzy promluvil: BIS přišla a začala se vyptávat...
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

MF Dnes přináší další informace o vrbětické kauze. Popsala, kdy se BIS začala důkladně vyptávat na dva agenty ruské armádní rozvědky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina.

13. října 2014 přijeli do Ostravy a ubytovali se ve zdejším hotelu Corrado, v hotelu se střelnicí. Do knihy hostů zapsali, že přijíždějí jako turisté na tři dny. Maxmilián Šimek, majitel hotelu, dva nové hosty jel nahlásit na cizineckou policii. „Tehdy se všichni ubytovaní cizinci museli do tří dnů nahlásit,“ vysvětlil hoteliér Šimek.

Příjezd dvou rusky mluvících hostů nikoho nepřekvapil, protože do hotelu Corrado jezdí jak rusky mluvící klienti, tak mnozí klienti z Asie a z Afriky, kteří si ve zdejší střelnici rádi zastřílejí. Zato na klienty ze států EU tu prý nenarazíte.  

A v roce 2018 dorazili do hotelu dva agenti BIS.

„Biska se vůbec neptala na Vrbětice, výbuchy, ostravské zbrojaře. Přišli a my jsme se dozvěděli, že u nás spali dva agenti spojovaní se Salisbury. Chtěli knihu ubytovaných a ptali se na podrobnosti, co tu dělali. O Vrběticích nepadlo ani slovo,“ prozradil Šimek.

S výbuchem ve Vrběticích si dva rusky mluvící turisty spojil až nový vyšetřovatel v roce 2020.

Jak se dva agenti ruské armádní rozvědky dostali do vrbětického areálu, nebude snadné zjistit, pokud to vůbec půjde. Podle listu se totiž záhadně ztratila kniha z vrátnice vrbětického areálu, do které se museli zapisovat ti, kteří do areálu chtěli vstoupit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…