Maláčová: Být po mém, platy ústavních činitelů bychom snížili a navázali je na minimální mzdu

20.11.2020 17:00

Sněmovna na svém dnešním jednání schválila zmrazení platů politiků a dalších činitelů včetně soudců. Jejich platy tedy zůstanou i v příštím roce na stejné úrovni. Předlohu ještě musí schválit Senát a podepsat prezident republiky. Velkou radost neskrývala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Víte, že kdyby záleželo pouze na mně, platy ústavních činitelů bychom snížili a navázali je na minimální mzdu,“ napsala na svůj facebookový profil.

Maláčová: Být po mém, platy ústavních činitelů bychom snížili a navázali je na minimální mzdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miinistryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí
„Je jasno, od ledna 2021 zmrazíme platy politiků. Víte, že kdyby záleželo pouze na mně, platy ústavních činitelů bychom snížili a navázali je na minimální mzdu. K tomu ale nebyla vůle. I tak jsem si stála za tím, že zmrazení je málo!? Na MPSV jsme proto připravili alespoň pozměňovací návrh, aby po rozmrazení platy nerostly politikům skokově. Od roku 2022 tedy dojde k navázání platů politiků na průměrnou mzdu v národním hospodářství,“ informovala Maláčová.
 
Pokud by k zmražení nedošlo, platy by v příštím roce politikům vzrostly zhruba o 9 procent. Základní plat poslance a senátora tak v příštím roce zřejmě zůstane 90 800 korun, mzda prezidenta bude stále 302 700 korun a premiér si přijde na 243 800 korun.
 
Návrh na zmrazení platů navrhli poslanci STAN, Pirátů a KDU-ČSL, dnes pro něj hlasovala celkem 91 poslanců z 92 přítomných. 
 
Za zklamání ale ministryně považuje včera schválený daňový balíček. Ten označuje ironicky na skvělý a celou situaci prý spíše zkomplikoval. „Polepší si totiž nejvíce ti vysokopříjmoví, kteří to až tak nepotřebují. Uklízečka s minimální mzdou a dvěma dětmi bude mít příští rok na výplatní pásce o 981 korun navíc, ale například u poslance s platem 130 000 to dělá 7 200 měsíčně. To je vážně zklamání,“ napsala Maláčová.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…