Maláčová: Tolik musí rodina vydělávat!

05.09.2019 13:24

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se na svém facebooku zamýšlí nad tím, jak asi vypadá život dvou lidí, kteří pracují za minimální měsíční mzdu a mají dva školáky. „Kino můžete rovnou škrtnout, oblečení se kupuje v sekáči a rozbitá pračka je noční můra,“ vyjmenovává. A shrnuje, že pokud mají mít mladí lidé děti, tak „mzdy a platy prostě musí jít nahoru“.

Maláčová: Tolik musí rodina vydělávat!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Anketa

Byl Robert Šlachta dobrým policistou?

92%
8%
hlasovalo: 11750 lidí
„Když dva lidé pracují, musí si vydělat minimálně 26 700 Kč hrubého. Minimální mzda je totiž dneska 13 350 Kč. Dá se za to žít? Zaplatíte nájem, energie, dopravu do práce, jídlo a běžné denní potřeby, něco málo na spoření nebo můžete jít možná jednou za měsíc do kina,“ zamýšlí se na Facebooku Maláčová.

A pak svou myšlenku rozvíjí a táže se: „A co když máte dva školáky? K tomu všemu připočtete školní pomůcky, dvakrát obědy, kroužky, boty, zimní bundu…“ Pak „kino můžete rovnou škrtnout, oblečení se kupuje v sekáči a rozbitá pračka je noční můra“.

Jestli chceme, aby mladí lidé měli děti, tak dle Maláčové mzdy a platy prostě musí jít nahoru!

Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Maláčové rovněž navrhlo pro příští rok růst minimální mzdy zhruba o deset procent, tedy o 1 350 korun na 14 700 korun

Platy ve veřejné správě by se podle představ sociálních demokratů měly zvýšit o 5,2 procenta. Odbory požadují růst minimální mzdy na 15 000 korun, o růstu dalších výdělků chtějí ještě jednat.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhuje navýšení platů ve veřejném sektoru o tři procenta. Podle srpnových odhadů jejího úřadu by průměrná inflace měla příští rok dosahovat 2,4 procenta.

S navýšením minimální mzdy ovšem nesouhlasí Hospodářská komora. Zaměstnavatelé prý potřebují vstřebat razantní zvyšování minimální mzdy z posledních let. Každý růst navíc podle komory citelně dopadne na peněženky všech domácností v zemi. Zdražily by především služby jako úklid, stravování či autodoprava, kde je podíl zaměstnanců s nižší či nulovou kvalifikací největší. Podle komory by bylo lepší zavést automatický valorizační mechanismus, který minimální mzdu odpolitizuje a umožní zaměstnavatelům růst předvídat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…