Maláčová hledá mechanismy, jak zvyšovat příspěvky na péči

25.09.2019 13:58

Ministerstvo práce a sociálních věcí posuzuje šest variant možného zvyšování příspěvků na péči o postižené lidi bez nutnosti měnit pokaždé zákon. Poslancům to dnes řekla ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Zprávu napsala ČTK.

Maláčová hledá mechanismy, jak zvyšovat příspěvky na péči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Dopady na státní rozpočet by činily podle hrubých odhadů půl miliardy až tři miliardy korun ročně. Příspěvky na péči pobírá asi 360.000 lidí.

„Velmi vážně uvažujeme o zavedení valorizačního mechanismu,“ uvedla Maláčová, podle níž by ale neměl být automatický, jako je tomu u důchodů. Jakákoli změna by podle ní měla být navázána na širší novelu zákona o sociálních službách, jinak by neměla smysl. Maláčová také upozornila na to, že dávka by se mohla v konečném důsledku nejen zvyšovat, ale také snižovat.

V úvahu podle Maláčové připadá valorizace příspěvku na péči podle vývoje průměrné hrubé mzdy, vývoje průměrného důchodu, podle inflace, podle inflace a růstu mezd a podle růstu minimální mzdy. Bylo by možné se vrátit podle ministryně i k valorizaci podle vývoje cen sociálních služeb, což obsahovalo původní znění zákona z roku 2006. Mechanismus byl zrušen o dva roky později zákonem o stabilizaci veřejných rozpočtů, aniž jej vláda někdy využila, podotkla.

Sněmovna o zvyšování příspěvků na péči debatovala v souvislosti se svým usnesením z loňského prosince, v němž vládu k přípravě valorizačního mechanismu vyzvala. „Jsem příznivcem toho, abychom důležité dávky valorizovali častěji, jako je tomu u důchodů,“ uvedla poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podobně se vyjádřila také Olga Richterová (Piráti), podle níž jsou vzhledem k růstu životních nákladů liché obavy, že by se příspěvek mohl i snižovat.

Před dopady na státní rozpočet varoval Pavel Juříček (ANO), podle kterého by se dávky měly navázat na růst nebo pokles hrubého domácího produktu. Podle poslance ODS Jana Bauera je nutná celková revize sociálních dávek.

Komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová míní, že je třeba řešit pojetí příspěvků na péči. Upozornila na jejich částečné zneužívání a naopak na výpadek, když je postižený člověk například na delším pobytu v lázních.

Výše příspěvku na péči se liší podle závažnosti zdravotního postižení a v některých případech podle toho, zda jsou postižení lidé v domácí, nebo v ústavní péči. V současnosti činí od 880 korun do 19.200 korun měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…