Maláčová nic nedělala, rozčílil se Babiš na tiskovce. Od ministryně přišla odpověď

23.09.2021 18:49

Premiér Andrej Babiš na demografickém summitu v Budapešti prohlásil, že migrace není řešením stárnutí evropské populace. Místo toho by měl podle něj stát finančně pomáhat mladým rodinám a podporovat populační růst. Před odletem premiér ještě stihl zkritizovat ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), která prý za čtyři roky na resortu nic neudělala.

Maláčová nic nedělala, rozčílil se Babiš na tiskovce. Od ministryně přišla odpověď
Foto: Twitter A. Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš s dalšími řečníky demografického summitu v Budapešti.

Babiš se účastnil čtvrtého ročníku demografického summitu, kde kromě Orbána řečnili i další politici ze střední a východní Evropy a také bývalý americký viceprezident Mike Pence. Letošním tématem byla rodina, která má být klíčem k udržitelnosti evropské populace. Naopak migrace podle přítomných politiků demografickým řešením rozhodně není.

Na summitu v Budapešti řečnil zejména maďarský premiér Viktor Orbán, který se proti migraci staví dlouhodobě. Migrace podle něj nevyřeší demografické problémy, protože nově příchozí, zejména muslimové, mění kulturní identitu Evropy. Jediným řešením je podle něj podpora tradiční křesťanské rodiny. „Chceme podpořit takovou Evropu, kde muž a žena tvoří rodinu,“ uvedl Orbán, který se také vyhraňuje proti homosexuálním rodinám.

„Můžete podporovat rodiny, nebo můžete podporovat otevřené hranice. Nemůžete podporovat obojí,“ přidal se někdejší americký viceprezident Pence, který se podílel na protiimigrační politice exprezidenta Donalda Trumpa.

„Masová a nekontrolovaná migrace do Evropy nemá s udržitelností naší evropské společnosti nic společného, právě naopak. Jediným skutečně udržitelným řešením proti vymírání Evropy je zvýšení porodnosti vlastního, původního obyvatelstva, což je cesta, která je společná zemím V4,“ uvedl český premiér Babiš podle informací serveru Echo24.cz.

Před odletem z Maďarska ještě stihl Babiš zkritizovat ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. „Maláčová nedělala nic, pojala to jako marketingový nástroj. Ministerstvo je potřeba restrukturalizovat,“ prohlásil Babiš s tím, že by po volbách mělo hnutí ANO o resort zájem.

„Máme plno lidí, kteří nepracují a mohli by pracovat. Někteří v 15 letech chodí na pracák, a přitom by mohli dostudovat. Resort je největší spotřebič peněz,“ dodal premiér.

Maláčová si ovšem nenechala nic líbit a je to podle ní právě Babiš, kdo se soustředí jen na marketing. „Pan premiér nemá na starost žádný resort a celé čtyři roky se soustředí pouze na marketing. Investuje do něj miliony korun, vlastní média, rozhlasové stanice,“ řekla ministryně podle informací serveru Novinky.cz.

„Hnutí ANO vzniklo jako marketingový projekt a toto vyjádření premiéra je čistě marketingový výkřik, který nemá smysl více komentovat. Babiš navíc chce resort pro sebe jen proto, aby mohl dovézt do Česka 300 tisíc cizinců. Ti budou nahrazovat naše lidi a srážet výplaty dolů. A s tím nemůžu souhlasit. MPSV musí být taková politická strana, která hájí obyčejné pracující. Na všech a na všem se byznys dělat nedá,“ dodala Maláčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…