Malta bije na poplach. Znepokojeně sleduje počínání Rusů i Trumpa

14.01.2017 20:56

Maltský ministr zahraničí George Vella poslal varovný vzkaz svým evropským kolegům. S obavami sleduje plány, které v Libyi nepřímo rozvíjí Ruská federace. Podpoře Kremlu se těší Khalifa Haftar, který vede ozbrojené jednotky zemí od východu na západ. Jeho počínání může vyvolat další velkou vlnu uprchlíků ze severní Afriky, varuje George Vella. Varoval také před možnými kroky Donalda Trumpa na Blízkém východě.

Malta bije na poplach. Znepokojeně sleduje počínání Rusů i Trumpa
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Na západě země sídlí nová libyjská vláda, kterou uznává OSN. Z východu se k ní však blíží ozbrojené jednotky Khalifa Haftara. Může to skončit tím, že se spolu obě strany dohodnou na společné vládě nad zemí, ale podle maltského ministra zahraničí to také může skončit novým krvavým střetem.  

„To by byla katastrofa, protože by to vedlo k občanské válce a tím také k nové uprchlické vlně z Libye,“ varoval maltský ministr zahraničí. Vyjádření pro maltský tisk převzal i server EUobserver.com.

Podle ostrovního ministra zahraničí je velmi těžké předpovědět další vývoj událostí, pokud Rusko získá v Libyi oporu pro oblast Středomoří. „Všichni dobře víme, že vždy bylo snem Rusů vybudovat vojenskou základnu ve Středomoří,“ varoval Vella.

Celý článek naleznete zde

Haftar se nalodil na letadlovou loď Admirál Kuzněcov, která se vrací ze Sýrie zpět do Ruska a vedl videorozhovor s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu. Vella má obavy, aby Rusko nezačalo porušovat zbrojní embargo uvalené na Libyi ze strany OSN a nezačalo Haftarovi dodávat zbraně.  Ruská strana vydala prohlášení, v němž se praví, že Haftar a Šojgu spolu jednali o teroristických hrozbách ve Středomoří.

Malta v prvním pololetí roku 2017 předsedá Evropské unii a ráda by uzavřela s Libyí dohodu o vracení migrantů z Evropy zpět do Afriky. Uzavřít takovou dohodu bude však velmi obtížně, protože libyjský premiér Fayez al-Sarraj rozhodně nemá pod kontrolou celou zemi a jeho vláda není právě nejpevnější. Počínání Khalifa Haftara situaci nijak neusnadňuje.

V závěru rozhovoru George Vella poznamenal, že bude důležité, jak se k Rusku zachová nastupující prezident USA Donald Trump. Už jen fakt, že Trump plánuje přesunout americkou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, však v maltském ministrovi zahraničí vyvolává obavy. Pokud budoucí prezident USA toto rozhodnutí skutečně učiní, bude tím podle maltského ministra postupovat jak v rozporu s politikou Evropské unie, tak v rozporu s uznávaným mezinárodním pořádkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…