Máme nejnižší inflaci za tři roky. Dolů ji táhne levné volání

11.06.2013 7:53

Inflace je nejnižší za poslední tři roky. Během půl roku se snížila na polovinu a v květnu dosáhla podle aktuálních dat statistického úřadu jen 1,3 procenta. Dolů ji stáhlo zlevnění cen za telefonování i nižší ceny zemního plynu. Zdražují jen potraviny.

Máme nejnižší inflaci za tři roky. Dolů ji táhne levné volání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle deníku MF Dnes byla tak nízká inflace zaznamenaná naposledy v červnu 2010. Výše inflace je způsobena jak levnějším zemním plynem a pohonných hmot, tak zlevňováním na telekomunikačním trhu. "Pokles cen telefonických služeb byl vedle zemního plynu nejdůležitějším faktorem meziměsíčního poklesu," potvrzuje analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Boj na trhu odstartovala Telefónica, když klientům letos v dubnu nabídla neomezené volání za 749 korun. Zbylí dva operátoři svou nabídku upravili během pouhých několika dní. Zákazníci na nové tarify zareagovali a meziročně tak poklesly ceny za telekomunikační služby o 9,8 procenta.

Začarovaný kruh recese

Za poklesem dalších cen stojí podle analytiků recese. Zákazníkům kvůli ní chybí zájem nakupovat, firmám se často snižují zisky i na úkor zvyšujících se nákladům. Společnosti pak nemají chuť nabírat zaměstnance. Podle odborníků by se ekonomická situace mohla zlepšit v druhé polovině letošního roku.

Pro českou ekonomiku znamenají klesající ceny hrozbu. Zákazníci otálejí s nákupy s vidinou dalšího možného zlevňování a hospodářství se brzdí. Pouze potraviny a na počátku roku zvýšená sazba DPH přispívají k růstu cen. Potraviny podle údajů MF Dnes v květnu meziročně zdražily o 4,9 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…