Máme velkej problém. Vnoučata byla v Itálii a mají horečky a kašel. Opravdu drsný příběh z české nemocnice

16.03.2020 17:29

V Itálii i ve Španělsku lidé zavření ve svých domovech společně tleskají lékařům statečně bojujícím proti koronaviru. Ale hrdiny nenajdete jen v Itálii nebo ve Španělsku. Lékaře – hrdiny najdete v České republice. Svědčí o tom tento příběh, který se objevil na Facebooku slečny, která má být zdravotní sestrou.

Máme velkej problém. Vnoučata byla v Itálii a mají horečky a kašel. Opravdu drsný příběh z české nemocnice
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Lékaři a sestry mají spoustu práce. Jednou ráno k ní běží ošetřovatel a řekne, že v koupelně kolabuje pacient. Běží tedy k němu a pokouší se ho oživit, není přitom čas na uvažování, jestli měl pacient koronavirus. Pak už se jen čekalo na to, co ukáže pitva.

Den plyne a personál vyrazí na oběd. A najednou přichází další rána. Ihned po zahájení prvního sousta k nám běží sloužící lékařka, že máme asi velkej problém, protože včera přijatá paní ze čtyřky se jí právě svěřila, že vnoučata byla před týdnem v Itálii a teď mají chudinky horečky a kašel a nikdo doma neví, co s nima je, a že ještě před hospitalizací hlídala,“ stojí v příběhu ze života lékařů a sester, který na sociální síti Facebook sdílela jedna ze zdavotních sester.

V tu chvíli prý všichni zjistí, že oddělení je nepřipraveno na objevení koronaviru – scházejí ochranné obleky i speciální výtěrové zkumavky. Na jiném oddělení je k dispozici alespoň osm respirátorů, takže je co si obléct a nemocnou paní, která může mít koronavirus, lze izolovat na volném nadstandardním pokoji. Prý je to vlastně štěstí, protože tak často volný nebývá a pokoj, v němž by bylo možné pacientku izolovat, by se prý pak hledal jen těžko.

Nakonec se podaří najít zkumavky na získání vzorku k analýze na koronavirus jak pro pacientku, tak pro její kolegyni, se kterou ležela na pokoji, než se dostala na izolaci. Podaří se dokonce sehnat i ochranné obleky. Lidé se do nich navléknou, odeberou vzorek a odesílají ho na kontrolu.

„Zbývá nám čas na paniku. Můžeme se taky odebrat? Ne, zkumavek je málo, musíte počkat až na výsledky pacientky. Máme těch jednorázových pomůcek a respirátorů víc? Ne, jeden respirátor a plášť máte na celý den. Takže teď máme dělat jako co? Nevíme. Asi buďte v karanténě, dokud nebudeme vědět víc,“ pokračuje příběh.

Screen: Facebook

„Převozák, který nám před chvílí vyzvedl kapsle, je zpátky. Je špatně přiložená žádanka, je uvnitř kapsle, takže je infekční. Voláme znovu po odděleních, jestli nám půjčí nové žádanky. Půjčí nám prý jednu, nevadí, jdu ji okopírovat. Voláme, posíláme. Za půl hodiny se převozák vrací znovu, prý musí být žádanka originál, že tohle nevezme. Kolegyni, do té doby vyrovnanou a profesionální, chytá oprávněný rapl a převozákovi vrací kapsli s tím, ať to okamžitě odveze tak, jak to je, a kde si máme tu originální žádanku jako vycucat z prstu, když prostě nejsou a nikdo nám je nechce půjčit. Převozák poslušně mizí i s kapslí,“ píše dál sestřička.

Nemocnice Na Bulovce je prý na podobné případy připravená, jenže jiné nejsou, a pokud nastane podobná situace jako v Itálii, bude mít celá Česká republika velký problém, protože nebude mít kam dát všechny pacienty tak, jak by bylo třeba.

„Ne, nemocnice nejsou připravené. Nezapírejte anamnézu a příznaky, buďte ohleduplní sami k sobě, k lidem okolo a ke zdravotníkům, protože ti to odnesou jako první. Dodržujte karanténu, nechoďte fakt nikam. A když už, tak si tu roušku nasaďte, i když v ní vypadáte blbě. Nenechte svoje prarodiče a rodiče chodit na nákupy a na poštu, jsou ve větší rizikové skupině než vy,“ požádala na závěr sestřička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…