Máme vyjádření od Ransdorfa: Pustili mě až teď. Jsem nevinen. Peníze jsem vybrat nešel, je to vše absolutní výmysl

05.12.2015 12:09

Europoslanec Miloslav Ransdorf, zadržovaný švýcarskou policií kvůli incidentu v tamní bance, byl navzdory mnoha různým spekulacím propuštěn až v sobotu před polednem. Bezprostředně poté získaly ParlamentníListy.cz jeho první reakci. Miloslav Ransdorf je prý na cestě do ČR, a po návratu chystá k celé kauze vyjádření.

Máme vyjádření od Ransdorfa: Pustili mě až teď. Jsem nevinen. Peníze jsem vybrat nešel, je to vše absolutní výmysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

V pátek odpoledne obletěla Českou republiku nevídaná zpráva, že byl zadržen europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf. Mělo se tak stát ve švýcarské bance a informace z oficiálních zdrojů říkala pouze to, že zadržení českého europoslance souvisí s pokusem nezákonně vybrat větší částku peněz, o což se měla pokusit skupina osob.

Švýcarští vyšetřovatelé později pouze uvedli: „Potvrzujeme, že byl tento muž zatčen. Vyslechli jsme ho spolu s dalšími třemi muži ze Slovenska. Pak byl předán státnímu zástupci.“

Právě díky souvislosti se Slovenskem se následně vpodvečer objevila informace, že čtveřice mužů se měla pokusit vybrat z banky 350 milionů eur, v přepočtu 9,45 miliardy korun. Informaci přinesl Ivan Netík, mluvčí slovenského ministerstva vnitra.

Objevovaly se různé spekulace o průběhu celé transakce, a mezitím se vzhledem ke známosti europoslance a bývalého místopředsedy KSČM z celé záležitosti stala i politická kauza. Předseda KSČM Vojtěch Filip podle Aktuálně.cz zdůraznil, že Ransdorf byl ve Švýcarsku soukromě. Objevilo se i množství glos na téma Ransdorfova skandálu.

Ve večerních hodinách se na Twitteru Miloslava Ransdorfa objevila informace, že europoslanec byl švýcarskou policií již propuštěn. „Informace o tom, že jsem chtěl podvodem získat 350 mil €., je lež. Jde o cílenou diskreditaci mé osoby. V tuto chvíli nemohu více napsat,“ stálo na profilu. V průběhu sobotního dopoledne však byla tato informace dementována, profil byl prý falešný. Jeho kolegyně Kateřina Konečná uvedla, že Ransdorf podle jejích informací žádný profil na Twitteru, ani na jiné sociální síti, nepoužívá.

„V rámci informací, které se včera objevily ve veřejném prostoru, týkající se kauzy europoslance Miloslava Ransdorfa, si KSČM dovoluje sdělit, že přes veškerou snahu se nepodařilo s europoslancem Ransdorfem spojit, nereaguje ani na telefony, ani na SMS zprávy, a proto KSČM nebude toto komentovat až do doby, kdy Miloslav Ransdorf podá vedení strany vysvětlení a budeme znát i vyjádření orgánů činných v trestním řízení,“ vydala následně tiskové prohlášení KSČM.

Po jedenácté hodině získaly ParlamentníListy.cz informaci od Ransdorfovy asistentky Heleny Suché. Podle ní byl Ransdorf propuštěn až několik minut předtím. Pro ParlamentníListy.cz uvedla: „Před chvilkou jsem telefonicky hovořila s panem europoslancem Ransdorfem. Řekl mi, že nebyl propuštěn včera, ale že byl propuštěn až nyní.“

Europoslanec prý připravuje k celé záležitosti vyjádření. „Řekl, že žádný účet na jméno Ransdorf ve Švýcarsku v bance neměl a žádné peníze vybrat nechtěl. Řekl, že to je vše absolutní výmysl,“ dodala pro ParlamentníListy.cz jeho mluvčí. Prohlášení se prý dá očekávat, až Ransdorf dorazí ze Švýcarska do České republiky, což byl mělo být za deset až dvanáct hodin.


 

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …