Máme žalobu, kterou podal Bakala v USA kvůli špinění svého dobrého jména. Pomáhá mu s ní i Andrew Schapiro

26.09.2018 17:52

Redakce serveru ParlamentníListy.cz má k dispozici dokumenty, v nichž je popsáno, proč se podnikatel Zdeněk Bakala rozhodl u soudu ve Spojených Státech zažalovat podnikatele Pavola Krúpu. Bakala americkému soudu tvrdí, že ho Krúpa obtěžuje, špiní jeho dobré jméno, narušuje jeho obchodní aktivity. Není přitom bez zajímavosti, že na Bakalově straně stojí jako advokát někdejší velvyslanec USA v České republice Andrew Schapiro.

Máme žalobu, kterou podal Bakala v USA kvůli špinění svého dobrého jména. Pomáhá mu s ní i Andrew Schapiro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Americký novinář Erik Best upozornil server ParlamentníListy.cz na dokumenty, z nichž se lze dočíst, proč byla u soudu ve Spojených státech rozehrána česko-slovenská bitva. Zdeněk Bakala podal v USA žalobu na finančníka Pavola Krúpu. Český miliardář, kterého česká veřejnost zná např. díky firmě OKD, americkému soudu tvrdí, že Krúpa proti němu pořádá nátlakové akce, skrze které ho obtěžuje, špiní jeho jméno a snaží se zasahovat do jeho obchodních aktivit. Bakala se žalobou domáhá, aby Krúpa s těmito aktivitami okamžitě přestal. Kromě toho se žalobou domáhá také odškodnění. Bakala soud v podstatě žádá, aby Krúpovi zarazil vydírání, ke kterému se slovenský finančník uchyluje. Alespoň podle českého podnikatele.

Krúpa se angažuje v kauze OKD a Bakalovi sliboval, že za ním doveze horníky z OKD, třeba i před jeho dům ve Švýcarsku, aby mu mohli dát hlasitě najevo, co si o něm myslí. K demonstracím sice nikdy nedošlo, ale Bakala tvrdí, že tlak vyvolaný na jeho rodinu byl tak velký, že opustila svůj dům ve Švýcarsku. Bakala se prý bál o bezpečí své rodiny. Tato slova najdete na straně 10. Celkově dokument čítá 45 stran.

V dokumentu, který má server ParlamentníListy.cz k dispozici, se připomíná, že Bakala má dvojí občanství, české a americké. Taktéž je zde připomenuto, že Bakala v Česku vlastní časopis Respekt, který prý upozorňuje na rizika oslabování demokratických principů po posledních volbách. Bakala se vždy cítil jako demokrat a považuje za správné, že je upozorňováno na rizika možného oslabení demokracie v Česku. Aby napomohl rozvoji České republiky, založil spolu se svou manželkou Bakala Foundation, skrze kterou podporuje řadu českých studentů.

V textu nechybí zmínka o tom, že Bakala koupil OKD a závazky, které mu plynuly z podepsané smlouvy, splnil, tvrdí jeho právníci. Menšinový podíl OKD privatizovala vláda pod dohledem tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD). V posledních letech se notně propadla cena uhlí a kvůli tomu se společnost dostala do problémů. V časech krize prý Bakala a jeho partneři OKD finančně podpořili, ale příliš to nepomohlo.

Vše nakonec skončilo tím, že společnost OKD v podstatě získal český stát.

Tohle všechno a mnoho dalšího právníci vysvětlovali americkému soudu proto, aby Pavol Krúpa ukončil svou kampaň.

Vyjádření Krúpkovy firmy Arca Capital 

Žalobu prozatím nebudeme blíže komentovat, momentálně její obsah analyzují nasi právníci. Nicméně tato forma reakce ze strany Zdeňka Bakaly na činnost prezentující jeho tunely a kriminální činy v USA dokazuje, co ho trápí. Na rozdíl od České republiky, kde je oprávněně kritizován ze všech stran, ať už veřejnosti či politiků, v USA si Bakala zakládá na image čestného obchodníka. Proto mu není pohodlné, když je na jeho podvody poukazováno i zde. Tato aktivita mu kazí jeho pověst. Pro nás i pro ostatní je to inspirace, jak využít Bakalovo slabé místo. Lidé v zahraničí, kde žije, by měli vědět, co způsobil.
 
Od Bakaly pan Krúpa požaduje uhradit zpět státu minimálně 50 miliard korun, nikoliv 500 milionů. Stát a nájemníky totiž připravil Bakala o částku 150 miliard, které neoprávněně vyvedl z OKD a neoprávněně získal z bytu OKD. Z toho minimálne o 30 miliard korun také poškodil akcionáře společnosti NWR pri IPO.
 
Zajímavé je, že jedním z právníků zastupujících Bakalu v rámci této žaloby je pan Andrew Schapiro, bývalý velvyslanec USA v ČR, který často kritizoval pana prezidenta Zemana i současného premiéra, pana Babiše. Právě to, že spolupracuje s Bakalou, v mnohém vysvětluje jeho nedůstojné chování směrem k představitelům českého státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…