Manažer zdravotnické firmy opět odmítl obžalobu v Rathově kauze

06.03.2018 20:35

Jednatel firmy Hospimed Jindřich Řehák dnes u soudu opět odmítl obžalobu v korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Obžaloba ho viní z toho, že uplácel, aby jeho firma dostala zakázky na dodávky vybavení kolínské a kutnohorské nemocnice, připomněla ČTK.

Manažer zdravotnické firmy opět odmítl obžalobu v Rathově kauze
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Řehák dnes soudu předložil zprávy auditora, které si nechal sám vypracovat. Mají podle něj dokázat, že z bankovních účtů firem s ním spojených ani z jeho osobních účtů nebyla vybrána částka, která by dosáhla výše údajných úplatků.

Soud Řehákovi ve zrušeném rozsudku vyměřil 5,5 roku vězení. Manažer zdravotnické firmy dnes u soudu nejprve rekapituloval zakázky, kvůli kterým stanul před soudem. Dlouhodobě tvrdí, že se uskutečnily podle zákona. Vyjádřil znovu své pochybnosti nad obžalobou a hodnotil také dosavadní proces, což se nelíbilo soudci, který mu řekl, že na to bude mít dost času při závěrečné řeči.

Později Řehák soudu předložil dvě auditorské zprávy. První se týkala všech peněžních transakcí firem, se kterými je spojen. „Když to shrnu, tak vyplývá, že z účtů bylo vybráno několik set tisíc korun v součtu zhruba za tři miliony,“ řekl Řehák.

Druhá zpráva se pak týkala jeho osobních účtů. Z jednoho údajně nezmizelo nic a ze druhého vybral 1,1 milionu korun. „Ani jednou jsem nevybíral částky, které by mohly nakumulovat peníze do výše 12 milionů korun,“ snažil se dokázat svoji nevinu Řehák.

Obžaloba ho viní z toho, že za dvě upravené zakázky ve prospěch Hospimedu předal úplatek 12 milionů korun. O peníze se pak jako v jiných případech podle spisu rozdělil Rath s Kateřinu Kottovou a jejím manželem Petrem, které obžaloba popisuje jako hlavní organizátory kauzy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …