Marek Benda ministru Pelikánovi: Skoro nic jste neprosadil a já vás za to chválím

17.07.2017 22:59

Ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán se dnes pochválil, jak se pod jeho vedením zrychlilo jednání českých soudů, pročež je snazší domoci se spravedlnosti. V pondělních Událostech, komentářích České televize se pochválil znovu. A pak se dostal ke slovu politický matador Marek Benda...

Marek Benda ministru Pelikánovi: Skoro nic jste neprosadil a já vás za to chválím
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

V úvodu pořadu ministr Pelikán konstatoval, že kupříkladu v Chomutově bylo příliš málo soudců, proto se tu kupily kauzy. Kdyby bylo v Chomutově o tři až čtyři soudce více, a to po celou dobu 27 let od sametové revoluce, soudy by nebyly tak pomalé.

Ministr poukázal ještě na jednu „drobnost“. Zarazilo ho, že ještě na okresních soudech soudí především soudkyně, ale k čím vyššímu soudu jdete, tím přibývá mužů a ubývá žen. „Vy se dostanete ze tří čtvrtin na čtvrtinu. Podle mě je to dramatické,“ pravil Pelikán.

Pak se dostal ke slovu Benda, který Pelikána vlastně pochválil za to, že nic nedělá. Stačí se podívat na to, že vláda chtěla schválit nový zákon o státním zastupitelství, což se nepodařilo. Nepodařilo se prosadit změny ani v oblasti tlumočníků působících u soudu a tak podobně. „Z tohohle hlediska já spíše ministra chválím, když říkám, že nic neprosadil,“ podotkl Benda.

Pelikán se okamžitě ohradil, že některé zákony blokoval ve sněmovně sám Benda. „Ale prosím vás, co já můžu blokovat? Jeden ze dvou set poslanců,“ smál se Pelikánovi Benda. „Ale mimořádně šikovný poslanec,“ doplnil okamžitě ministr spravedlnosti.

Posléze se pánové shodli na tom, že justice je konzervativní, a pokud funguje obstojně, nemá smysl systém měnit.  

Neshodli se však na tom, jak hodnotit společenské tažení proti korupci, které spustili státní zástupci. Ti si prý dnes říkají, že to zkusí s obžalobou a ono už to nějak dopadne. Pelikán oponoval, že státní zástupci dnes musejí k soudu dostat každou kauzu, kterou dostanou na stůl, což je podle něj "zásada oficiality" (co tato zásada znamená ve skutečnosti si přečtěte ZDE) . Nemohou si vybírat, že nějakou kauzu dotáhnou k soudu a jinou ne.

Nakonec se pánové vyjádřili ještě k ústavní novele, podle které má občan právo bránit svou zemi třeba i se zbraní v ruce, pokud na tuto zbraň má odpovídající povolení.

„Já jsem pro to hlasoval. Pokládám to za správné právo a správný princip. To, že bylo toto téma zvednuto v souvislosti se směrnicí, kterou neovlivní, mi nevadí, pokud ten zákon považuji v principu za správný. Já si myslím, že lidé mají právo bránit se se zbraní v ruce,“ zaznělo z úst Marka Bendy.

Pelikán předestřel absolutně opačný pohled. Ministr má za to, že tato novela je zcela zbytečná. „Je to paskvil ... a je mi líto, že prošel sněmovnou,“ posteskl si Pelikán. Člen vlády se domnívá, že současné zákony držení zbraně upravují dostatečně. Nemluvě o tom, že podle Pelikána naše novela ústavy evropskou směrnici regulující držení zbraní neovlivní.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…