Marek Benda se opřel do Dienstbiera. Měl by prý řešit skutečné problémy lidí

12.03.2014 18:03

Sociální ubytovny by neměl vlastnit stát, protože to je socialistická myšlenka. Zákon by neměl umožnit adopci dítěte registrovaným partnerem, když druhý registrovaný partner je jeho biologickým otcem. Protože taková právní norma by byla součástí tažení sexuální menšiny, která má pocit, že si vyšší společenskou prestiž vymůže za pomoci zákonů. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to uvedl dlouholetý poslanec ODS Marek Benda.

Marek Benda se opřel do Dienstbiera. Měl by prý řešit skutečné problémy lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Benda považuje záměr vlády zřídit sociální ubytovny za špatný, protože je to prý socialistická myšlenka. Současný stav, kdy někteří podnikatelé zneužívají příspěvek na bydlení, by podle Bendy měl změnit návrh zákona. Ten by umožňoval poskytovat příspěvek na bydlení jen v určité výši. Nemělo by pak už být možné čerpat příspěvek 15 tisíc na bydlení, za které „by na trhu nikdo nedal ani dva tisíce“. Návrh, aby všechno sociální bydlení vlastnil stát, se mu ale nelíbí.

Zákon by se neměl měnit kvůli desítkám osob

Benda nesouhlasí ani s návrhem ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), aby mohl adoptovat dítě ten registrovaný partner, jehož partner má vlastní dítě. „Tento návrh nebudu podporovat. Je to součást tažení menšiny, která má pocit, že si společenskou prestiž vydobyde zákony,“ uvedl Benda. Podle něj by se změny v občanském zákoníku neměly provádět „kvůli desítkám osob“. A dodal: „Každé dítě má mít právo na rodičovský vzor, nemá mít dvě maminky, na tom trvám.“

Moderátor Martin Veselovský ale argumentoval tím, že pokud by jeden z registrovaných partnerů, který by byl rodičem dítěte, zemřel, druhý registrovaný partner jako cizí osoba by dál dítě vychovávat nemohl a dítě by mohlo skončit například v dětském domově.

Benda si ale myslí, že „každý rozumný soud, pokud žili ve společné domácnosti“, by takové dítě svěřil druhému registrovanému partnerovi do péče.

Návrh na tuto změnu občanského zákoníku označil Benda za zbytečnost. Dienstbier by podle něj měl řešit skutečné problémy, například sociálně vyloučené lokality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…