Marek Černoch vytáhl na Babiše uprchlíky a postižené

23.03.2016 19:45

Po vystoupení majitele Agrofertu a ministra financí Andreje Babiše (ANO), předsedy ODS Petra Fialy a exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) přišel ke slovu i šéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik. Před volbami podle jeho názoru většina stran slíbila mnohé, ale po volbách kde nic, tu nic. Ale není to naší vinou, hřímal za pultíkem. Jen si vzpomeňte, o co všechno se komunisté snažili. Tvrdá slova o postižených spoluobčanech přidal Marek Černoch.

Marek Černoch vytáhl na Babiše uprchlíky a postižené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Černoch

KSČM  chce, aby se sněmovna kauzou firmy Čapí hnízdo zabývala. „Zejména proto, že je třeba, aby byla konečně nastavena jasná pravidla,“ konstatoval Kováčik. Mnozí slibovali před volbami mnohé, ale vláda už je za poločasem, a kde nic, tu nic. „Zatím, jak se zdá, hora porodila myš,“ doplnil posměšně. Konečně je třeba jasně nastavit zákon o střetu zájmů.

Není vinou komunistů, že se za poslední desetiletí mnoho nezměnilo v transparentnosti provázání ekonomické a politické scény. KSČM opakovaně poukazovala na celou řadu problematických kauz, ale byla sama.

Andreji Babišovi vytkl, že není pravda, že se poslanci nikdy nesnažili zabývat se jinými kauzami. Komunisté se například snažili svolat mimořádnou schůzi k firmě ProMoPro. „A teď si vzpomeňte vy, kteří jste tehdy vládli, jak jste se stavěli k pokusu svolat mimořádnou schůzi k tomuto tématu. KSČM odedávna tvrdí, že prostě politika, a zejména politika v exekutivě, je práce na plný úvazek a že totiž nezbývá prostor k tomu, aby se člověk mohl realizovat ještě někde jinde. Já vím, že to zní docela tvrdě, ale prostě to tak je,“ zaznělo jasně z úst šéfa poslaneckého klubu KSČM.

Není to tak dávno, kdy se ve sněmovně vedl spor o to, zda lze současně vykonávat práci poslance a hejtmana. A to jsou obě politické kontrolovatelné funkce. O podnikatelském vytížení nemluvě.

Toto všechno je nepřijatelné... Promlouvá Marek Černoch

Po Pavlu Kováčikovi se k pultíku postavil i Marek Černoch z Úsvitu, který konstatoval, že i oni podpoří program mimořádné schůze. Kauza Čapí hnízdo je podle jeho názoru důležitá, ale není jediná. Ptal se např. Andreje Babiše, proč se místopředseda vlády stavěl k uprchlické krizi tak, jak se k ní stavěl. Vy jste v létě řekl, že uprchlíky přijmeme,“ udeřil Černoch s poukazem na to, že české firmy najdou pro uprchlíky uplatnění. Kromě toho by sněmovna měla řešit i kauzu OKD, která leží na bedrech premiéra Bohuslava Sobotky.

Jenže ani tady to nekončí. Černoch se zastal seniorů a ptal se vlády, proč našim nejstarším občanům trvale nenavýší důchody. A proč neudělá totéž pro naše hendikepované spoluobčany, kteří to mají velmi těžké. „Věřte mi, já mám osobní zkušenost z rodiny, takže vím, jak pracují posudkoví lékaři. Ti říkají: Vždyť on má ještě jednu ruku, takže může pracovat,“ rozohnil se Černoch.

Toto všechno je podle jeho názoru nepřijatelné a musí se to řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…