Marek Dalík má ohledně Pandurů kus pravdy, píší na Respektu. Nediví se prý, že cítí křivdu

10.07.2014 18:07

V pondělí u soudu proběhlo další kolo kauzy transportérů Pandur. V něm je přítel a někdejší tajemník českého premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík obviněn z toho, že se při požadavku o úplatek dopustil podvodu. Komentátoři Respektu Jaroslav Spurný a Jakub Hein připouštějí, že v Dalíkově obhajobě můžeme nalézt velký kus pravdy. Topolánkův kamarád údajně pocit křivdy cítí oprávněně.

Marek Dalík má ohledně Pandurů kus pravdy, píší na Respektu. Nediví se prý, že cítí křivdu
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Marek Dalík se údajně u soudu hájí tím, že si o žádné peníze neřekl. Prý ani neví, proč byl pozván na schůzku, na níž si měl o peníze říct, a už si ani nepamatuje kým. Něco ze schůzky se zástupci výrobce Pandurů si ale přece jenom pamatuje. „Udělal jsem obrovskou chybu, protože jsem jim do očí řekl, co si o nich myslí premiér a co se tady o nich povídá. Že ten kontrakt je předimenzovaný, že jej získali za pomoci úplatků. Neměl jsem jim co jiného říct,“ zaznělo mimo jiné u soudu. Obvinění manažerů firmy Steyr je podle něj jen pomstou za jeho otevřenost.

Podle mínění komentátorů lze doložit, že si Dalík o peníze řekl. Soud má podle nich k dispozici zprávu manažerů firmy Steyr, ve které se píše, že manažerům byly na schůzkách, jichž se účastnila i pravá ruka premiéra, navrženy neetické požadavky. To údajně potvrzují i tři další svědecké výpovědi učiněné na policii. „Z tohoto pohledu to má Marek Dalík dost nahnuté,“ myslí si komentátoři.

Celý text ZDE

V Dalíkově výpovědi ale podle mínění Spurného a Hejna můžeme nalézt i kus pravdy, na základě kterého může bývalý tajemník Mirka Topolánka oprávněně cítit křivdu. „Když před soudem vypověděl, že původní kontrakt podepsaný vládou Jiřího Paroubka byl předimenzovaný a že v Česku skoro nikdo nepochyboval, že je zároveň korupční, měl pravdu,“ píší s tím, že kontrakt od počátku smrděl korupcí.  

Topolánkova vláda předražený kontrakt skutečně zrušila. Předražená a korupční zakázka, dodavatel není schopný dodržet závazky, naznačoval podle informací komentátorů premiér před mediálními mikrofony.

Mistrovský tah Topolánka

„Ale to, co s kontraktem následně udělala jeho vláda, bylo jako přes kopírák. Navíc to byl mistrovský tah,“ podotýkají. Jejich tvrzení se zakládají na tom, že Topolánek schválil nákup stovky Pandurů za čtrnáct miliard korun. Okolnosti nákupu se podle názoru Spurného a Heina nijak nelišily od předchozího – korupční, předražený.

Podezření z korupce, které nákup obrněnců provází už od roku 2002, se na české straně týká údajně desítek lidí – politiků, úředníků i lobbistů. „Policie ale začala vyšetřovat věc příliš pozdě a neměla šanci něco vypátrat. A tak v tom zůstal pouze Marek Dalík, kterého „práskli“ lidé od dodavatele. Kolik hořkého pocitu, že svět i justice jsou nespravedliví, v něm tedy musí být…“ konstatují na závěr Spurný a Heinem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …