Marek Dalík má problém: Z Rakouska přišlo svědectví, které nepotěší ani Topolánka

01.07.2014 7:26

V pondělí začal soud s lobbistou a pravou rukou tehdejšího premiéra Mirka Topolánka Markem Dalíkem, kterého obžaloba viní z toho, že si při zakázce na obrněné transportéry Pandur řekl zástupcům rakouské zbrojovky Steyr o úplatek. Dalík vinu popírá. Jak zjistily Lidové noviny, příběh pandurů má dva výstupy.

Marek Dalík má problém: Z Rakouska přišlo svědectví, které nepotěší ani Topolánka
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Anketa

Má být Kalousek potrestán za to, že řekl o poslanci, který byl příslušníkem SNB a zasahoval v roce '89 při Palachově týdnu, že je ,,komunistický fízl"?

81%
19%
hlasovalo: 13250 lidí

Jedním z výstupů je soud s Markem Dalíkem, také ve Vídni ale vyšetřovatelé pokročili. Rakouští detektivové z protikorupční prokuratury vedou podle zdroje LN trestní řízení proti Slovákovi Miroslavu Výbohovi a Lovovi Drorimu z Izraele. Oba měli k zakázce blízko a oba také vystupují jako svědci v Dalíkově procesu.

Výboh se účastnil jednání, které proběhlo v roce 2007 v pražské restauraci U Malířů. Tam měl podle obžaloby zaznít požadavek na úplatek. Dost možná prý právě tento slovenský strojař a mecenáš strany Směr pozval Dalíka na schůzku. Spolu s Drorim měl pak podle rakouských detektivů požadavek na provize urgovat.

„Zhruba měsíc po jednání v Praze následovaly schůzky ve Vídni. Výboh s Drorim před manažery Steyru zopakovali identickou částku, tedy třikrát šest milionů eur," uvedl zdroj LN. Podle MF Dnes měl Drori rakouskou stranu ubezpečit také o tom, že požadovaná částka zajistí i souhlas premiéra Topolánka se zakázkou.

„Drori sdělil ohledně těch třikrát šesti milionů eur, že kdybychom my u firmy Steyr měli mít dojem, že by tyto peníze zůstaly u účastníků jednání ze dne 8. 11. 2007, tak je prý chybný. Nýbrž by za to byl také souhlas ze strany premiéra," cituje MF Dnes výpověď manažera zbrojovky Stephana Szücsze.

Trestní řízení v Rakousku tak v očích českého soudu oba muže znedůvěryhodňuje coby svědky v české větvi případu a Dalíkovi tak komplikuje obhajobu.

Dalík nedokázal svou přítomnost na jednání smysluplně vysvětlit

Podle LN zažil Dalík u soudu horké chvíle zejména v okamžiku, kdy se jej soudkyně zeptala, proč byl jednání ke zbrojní zakázce vůbec přítomen. Lobbista se odvolal na možnost, že jej pozval Výboh nebo další Čech na schůzce - tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Dalík během pondělního líčení vypověděl, že setkání se zástupci rakouské zbrojovky proběhlo v době, kdy konkurent na zakázku, finská firma Patria, pouštěl různé informace o podezřelých okolnostech transakce. Proto prý Výboh navrhl, aby se Češi se Steyrem sešli. „Měl jsem pocit, že je Výboh nějakým způsobem zastupuje," cituje deník lobbistu.

Marek Dalík také vysvětlil svoji roli při jednání. „Neinicioval jsem setkání. Nerad chodím na schůzky, kterým nerozumím. Nicméně vztahy se slovenským premiérem a Výbohem byly pro premiéra Topolánka docela prioritní," uvedl. Dále vypověděl, že zástupcům Steyru od plic pověděl, co si o zakázce Topolánek myslí. Byl prý přesvědčen, že investiční akci provázela korupce a je zbytečně předimenzovaná.

Případná trestní kauza by se pak mohla podle Dalíka rakouské firmě a její americké matce, koncernu General Dynamic vymstít. Pokud by česká vláda disponovala informacemi, že při kontraktu jejich zástupci upláceli, firma by se dle amerických zákonů nemoha účastnit tendrů na dodávky zbrojního materiálu.

Jednou z nastíněných hypotéz tedy podle LN bylo, že Steyr a General Dynamic zinscenovaly kauzu, která by odvrátila pozornost k Čechům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…