Markéta Šichtařová: Porušujeme zákony, a ani o tom nevíme. Je jich tolik, že se v nich nevyzná vůbec nikdo

31.03.2017 16:34

Ekonomka Markéta Šichtařová se na svém blogu na serveru iDnes.cz zamyslela nad počtem všech právních norem platných na území Česka. V roce 2010 jich podle ní bylo milion šest set tisíc, dnes to nikdo patrně přesně neví.

Markéta Šichtařová: Porušujeme zákony, a ani o tom nevíme. Je jich tolik, že se v nich nevyzná vůbec nikdo
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

V roce 1948 jich přitom bylo jen kolem 50 tisíc, v roce 1989 více než milion, o 20 let později už milion a půl. „Nejen počet právních norem se tedy zvyšuje; také se zvyšuje agilita poslanců, ministerských úředníků, zastupitelů obcí a dalších lidí, kteří mohou právní normy produkovat. A tudíž taky zrychluje tempo přibývání zákonů, vyhlášek ministerstev, nařízení vlády, vyhlášek obcí a dalších útvarů,“ dodává ekonomka. 

„Že by to byl jen přirozený důsledek dlouhodobého nárůstu počtu státních úředníků, kteří tak mají k dispozici víc rukou, hlav i času na vymýšlení nových mantinelů, jak zregulovat naše chování? Že by všichni ti lidičkové byli puzeni neutuchající touhou vyladit nám naše zítřky všemi těmi návody k chování do dokonalosti? Nebo spíš potřebují vykazovat nějakou aktivitu, aby odůvodnili smysluplnost existence svých pracovních míst a mandátů?“ zeptala se Šichtařová. Dodala i otázku, zda se Evropa nenachází jen v dějinné epoše, která uvěřila, že detailní návod o tom, jak si politicky korektně oloupat banán, je pro společnost přínosnější než nechat tak riskantní operaci na nás. 

Každopádně sotva uvěřitelný počet právních norem má podle jejích slov jeden zásadní důsledek. „Při nejlepší vůli není možno žít za všech okolností v souladu se zákonem. Abychom totiž dodrželi zákon, předpokládá to, že jej také známe,“ dodala a poukázala, že kromě takzvaných intuitivních norem jsou tu i normy, které popisují, co kdy smíme jíst (například pamlsková vyhláška), které intuitivní nejsou.

„Samozřejmě můžete namítnout, že co neznám, musím si nastudovat. Ovšem tady vzniká logický problém. Jak si mohu nastudovat něco, o čem nevím, že to existuje? A při existenci dvou milionů právních norem je zřejmé, že nikdo nemůže každou z nich znát... Nutným důsledkem tedy je, že pokud nikdo nemůže vědět o existenci všech platných právních norem, nemůže si dopředu zjistit, jak by se měl chovat, nemůže tedy zákony ani dodržovat. A jelikož podle platné právní zásady neznalost neomlouvá, automaticky se tak všichni musíme stát zločinci...,“ dodala závěrem s otázkou, zda právní systém založený na neustálém kynutí, až se všichni v té právní kaši utopíme, není vlastně principiálně špatně. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…