Marksová promluvila o tom, jak se jí sedí ve vládě s Babišem. Koalici tato slova příliš nestmelí...

14.09.2016 19:48

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) ve středečním Interview ČT24 promluvila o platech, které by pro české občany považovala za odpovídající, o důchodech, ale také o sociálních službách. Dopodrobna popsala, jaké vztahy má s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Dostával od Marksové jednu ránu za druhou.

Marksová promluvila o tom, jak se jí sedí ve vládě s Babišem. Koalici tato slova příliš nestmelí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová

Pár slov poznamenala také k zákonu o střetu zájmů, o kterém dnes jednala sněmovna. „Já ten zákon nepovažuji za určený pro Andreje Babiše, ale spíše zákon reflektující skutečnost, která tady dřív nebyla,“ poznamenala dáma s poukazem na prorůstání politiky a podnikání. „Pokud někdo jde do politické soutěže, a vlastní přitom média, to je něco, co tu soutěž nečiní férovou. A je mi tady jedno, kdo přesně by ta média vlastnil,„ doplnila k tématu.

„Jaký je váš vztah s Andreje Babišem?“ ptala se moderátorka. „To opravdu těžko říct. Jsme prostě kolegové na vládě. A protože s ministrem financí přijde do styku každý ministr, tak se možná hádáme víc než s jinými, ale naše vztahy nejsou nestandardní,“ prozradila Marksová. Jako ministryně se prý obrátila už v květnu na resort financí s požadavky pro svůj resort. „Pan ministr financí ví stejně dobře jako já, že potřebujeme zvýšit důchody, že potřebujeme zvednout platy pracovníků v sociálních službách a navýšit počty pracovníků na úřadu práce, protože to je dluh z minulosti, který musíme napravit,“ zdůraznila členka vlády.

Když ministerstvo financí na některé požadavky zatvrzele nechce slyšet, pak může dojít na něco, co by bylo podle Marksové možné nazvat hádkou. Ani trochu se jí nelíbí představa, že by s Babišem měla vyjednávat mezi čtyřma očima, má totiž za to, že by se o rozpočtu mělo vyjednávat kolektivně na vládě. A pokud už v květnu má na stole patřičné materiály, měl by si je přečíst.

Babišovi také vytkla, že na FTV Prima slíbil lidem navýšit důchody o 300 korun, ale později prosazoval možnost navyšovat důchody jen o 200 korun. Marksová nechápe, proč došlo u ministra k tomuto obratu. Stejně tak nechápala, proč se hnutí ANO vzpíralo uznat důchodovou hranici na 65 letech. „Pan kolega Babiš říkal, že chtěl tu hranici mnohem vyšší, a zpočátku také říkal, že tu hranici vůbec nechce. To bychom si také měli připomenout,“ poznamenala dáma.

Následně diváky ujišťovala, že náš důchodový systém je velmi stabilní, takže na stáří určitě něco dostanou. I tak však doporučila lidem, aby si spořili na stáří, „pokud jen trochu mohou“. Už teď např. mohou rodiče spořit dětem mladším 18 let a další možnosti, které třetí penzijní pilíř zatraktivní. Dnešní senioři by si prý měli dávat pozor na tzv. šmejdy, aby kvůli nim nepadali do dluhů a do exekucí.

Pokud jde o nezaměstnané české občany, z oněch 380 tisíc nezaměstnaných tvoří desítky tisíc lidí postižených, ale pak také lidé s nízkým vzděláním a jde také o lidi, kteří pracují načerno. „Je mnohem lepší si najít práci, ale když lidé bydlí v nějakém nesnadno dostupném území, jako je třeba Šluknovsko, a mají kvalifikaci, která není dobře placená, tak by se jim ani nevyplatilo stěhování,“ uznala ministryně. Za vládu proto hodlá tlačit na zaměstnavatele skrze zvyšování minimální mzdy. „A musím říct, že mě velmi překvapuje, když přijdete do továrny, kde vám jedním dechem říkají, že nemohou sehnat lidi, ale hned druhým dechem vás prosí, abyste nezvyšovali minimální mzdy,“ nechápavě kroutila hlavou ministryně na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…