Martin C. Putna žádá hlavu rektora Karlovy univerzity. Jde o Kellnera

10.10.2019 7:48

Univerzita Karlova a společnost Home Credit, jež je součástí skupiny PPF Petra Kellnera. Toto partnerství vyvolalo v posledních dnech rozruch nejen na akademické půdě. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Martin C. Putna žádá hlavu rektora Karlovy univerzity. Jde o Kellnera
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Společnost Home Creditt se ve smlouvě zavázala, že věnuje Univerzitě Karlově za tři roky zhruba jeden a půl milion korun. Škola však zároveň podpisem smlouvy stvrdila, že nebude poškozovat dobré jméno společnosti, jež je silným investorem v Číně. 

Právě to se například nelíbí filozofické fakultě, jež se obává zachování prestiže školy. Pedagog Martin C. Putna dokonce rektora Tomáše Zimu vyzývá k odvolání. 

„Měli jsme důsledněji a včas informovat o detailech smlouvy a také o tom, co znamená být partnerem. Vyhnuli bychom se spoustě nedorozumění,“ uvedl k tomu Milan Prášil, jenž je kancléřem univerzity. Zároveň ujistil, že uzavřené partnerství se v žádném ohledu nepromítne do akademických svobod. „Mohu potvrdit, že Home Credit ani jiný náš partner nemá žádná práva na ovlivňování toho, co kdo říká,“ dodal.

Kromě Home Creditu má s UK smlouvu o spolupráci také s Českou spořitelnou, ČSOB, ČEZ či Českou podnikatelskou pojišťovnou. I s nimi jsou ve smlouvách klauzule o nepoškozování dobrého jména. „Akademici se nemají čeho bát. Ani na vteřinu by mě nenapadlo, že by z této pasáže měl být bolehlav,“ uvedl mluvčí Home Creditu Milan Tománek.

Kromě Putny na smlouvu reagoval také profesor Jiří Přibáň z univerzity v Cardiffu, jenž se vzdal členství v Čestné radě absolventů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…