Martin Fendrych po výstupu Koudelky burcuje k tvrdé odvetě k Rusku a Číně: Vyhošťovat, zavírat. Ale vláda raději kryje Zemana

22.10.2019 21:46

Komentátor Martin Fendrych označuje Rusko a Čínu jako české a evropské nepřátele a rozkladače. Naše země je podle něj v „totálním rozpolcení“, kdy prezident Miloš Zeman stojí na straně Moskvy a Pekingu a premiér Andrej Babiš „stojí zjevně na straně BIS, ČR a Západu“. Uvádí to v souvislosti s pondělním prohlášením ředitele BIS Michala Koudelky, že byla odkryta síť ruských špionů a zastaven kyberútok na bezpečnostní firmu Avast.

Martin Fendrych po výstupu Koudelky burcuje k tvrdé odvetě k Rusku a Číně: Vyhošťovat, zavírat. Ale vláda raději kryje Zemana
Foto: Repro BIS
Popisek: Logo BIS z klipu BIS

Fendrych ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz připomíná pondělní zprávy z ředitelství BIS. „Pro českou bezpečnost dvě naprosto zásadní zprávy. BIS loni odhalila síť ruských špionů působících na území Česka, kterou v úzké spolupráci s Národní centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ) zcela zničila. Zadruhé se službě podařilo ve spolupráci se zahraničními partnery identifikovat přípravu útoku na produkty společnosti Avast,“ jmenuje Fendrych dva nedávné úspěchy kontrarozvědky.

To jsou podle něj jasné důkazy, že Čína a Rusko jsou pro nás nepřátelé a na našem území vyvíjejí tajnou rozvědnou činnost. Případu Avastu nebyla věnována taková pozornost médií jako údajné ruské špionážní síti. „Útok na kyberbezpečnostní firmu Avast se podle BIS datuje do letošního září, je zcela čerstvý,“ píše Fendrych.

„Při této akci se nám společně s Avastem podařilo zabránit úniku dat milionů českých občanů a tisíců důležitých institucí, které jejich produkty používají,“ stojí v prohlášení ředitele BIS Michala Koudelky.

Podle Fendrycha by měla z české strany následovat tvrdá reakce. „Vyhošťování diplomatů, zavírání aktérů, kterým je dokázána spolupráce na hackování. Zároveň nóty oběma zemím, jejichž služby to u nás podnikají. A vláda či prezident by měli informovat veřejnost, ty věci jsou až příliš vážné,“ burcuje Fendrych s tím, že jde o základní bezpečí české i našich spojenců.

Česko je podle něj rozpolcené, protože vláda si to nechce rozházet s prezidentem Zemanem. „Vedení země dělá jakoby nic. Vyhoštění je věcí Ministerstva zahraničí a vlády, ta se ze všech sil pokouší vyjít se Zemanem, vlastně ho kryje,“ zamýšlí se Fendrych nad osudem dopadených špionů a připomíná, že ruská média Koudelku očerňují a odkazují se právě na Zemana.

Zveřejnění zpráv není podle Fendrycha náhodou. „Služba potřebuje občany na své straně, potřebuje, abychom věděli, že pro nás pracuje a že je úspěšná,“ myslí si Fendrych. Zadruhé je to prý signál prezidentu Zemanovi, že bezpečnostní složky nebudou servilní v jeho proruské a pročínské politice. „Naši nepřátelé Rusko a Čína u nás žijí v jakémsi dvojím režimu. Mají podporu Hradu, Zemana, ale zároveň čelí aktivitám tajných služeb, které jsou ze zákona povinny naše bezpečnostní a ekonomické zájmy chránit,“ vysvětluje Fendrych a dává za příklad jeho prosazování 5G sítě Huawei, kterou BIS nedoporučila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…