Martin Koller v ráži: Válečný štváč Pavel dostal vysoké americké vyznamenání za ohlupování lidí při propagaci války v Evropě. Ještě mohl dostat noc s...

12.03.2018 21:00

ROZBOUŘENÝ SVĚT MARTINA KOLLERA Analytik Martin Koller znovu ocenil rozhodnutí ministryně obrany Karly Šlechtové. Tentokrát ve výběru generálporučíka Aleše Opaty do funkce náčelníka generálního štábu. Kriticky ale zhodnotil generála Petra Pavla, který nedávno obdržel nejvyšší americké vojenské vyznamenání pro cizince.

Martin Koller v ráži: Válečný štváč Pavel dostal vysoké americké vyznamenání za ohlupování lidí při propagaci války v Evropě. Ještě mohl dostat noc s...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Koller

Máme za sebou další komický týden českého politického divadla. Mirka z Vysočiny prchala z inaugurace prezidenta, jako by si dala zelenou vysočinu. Naštěstí nevzpomínala v mravném rozhořčení předváděném v médiích na svůj předlistopadový kariérní růst. To by prchal i Fiala a ucpával si uši. Protinárodní média vedená ČT nadávají prezidentovi za oprávněnou kritiku z hlediska závislosti ČT a Bakalových médií na zájmových skupinách a pražské havlérce, aniž by jejich redaktoři uvedli, co vlastně prezident řekl. Puberťáci se chystají stávkovat, aby se náhodou nemuseli učit. Komediantky povzbuzují k revoluci hlupáky, kteří ani nevědí, že všechno je přesně naopak, hlavně dobře zaplacené a pod zahraniční kontrolou a finanční podporou. Zůstává otázka, kdo a kdy bude, či nebude vládnout, přičemž je jasné, že každý nebude kamarád s každým. A máme nového náčelníka Generálního štábu.

Ke komediantům, či komediantkám, ať už profesionálním, nebo politickým se již vyjádřil kdekdo. Já jsem si jen vzpomněl, že hysterické ženské se kdysi úspěšně léčily erotickými pomůckami, dokonce se šlapacím pohonem, či cvičenými psíky. Nejsem Radim Uzel, a proto se budu věnovat armádě. Pravděpodobně to bude můj nejkratší článek na Parlamentních listech.

Po pravdě jsem se obával, že ministryně obrany nechá pod tlakem zájmových skupin vládnout již bývalého náčelníka. Případně ještě horší možnost, že povolá z Bruselu Pavla, aby přesvědčil národ, že má jít radostně do jaderné války se zpěvem Ódy na radost, navíc v rámci eurosocialistického Bundeswehru Merkelové. Odborně dobrých, statečných a vlasteneckých generálů je nedostatek. Mnozí z nich odešli, nebo museli odejít. Generál Aleš Opata je v současnosti pravděpodobně nejlepší možnost. Náčelníků jsem zažil celou řadu. S některými jsem se i setkával. Z těch polistopadových po rozdělení republiky mne příjemně překvapil Karel Pezl. Už tehdy nebyl nejmladší, ale měl skvělý rozhled, jazykové schopnosti a myslelo mu to. Nemusíte se mnou souhlasit, ale taková je moje osobní zkušenost. Dále již to bylo podstatně slabší. Připomenu jen některé přezdívky některých náčelníků, které jsem slyšel: Kecal tisíce pánů, Slipař, Přehlídkový děvkař, Politruk/Zelený Lojza/Cizácký slouha, Protekční ženich. Uvádím jen ty slušné. Minimálně dva z nich udělali kariéru tak, že se správně oženili. V zásadě ani jeden neudělal jednoznačný dojem jako opravdový odborník, vlastenec a obránce vlasti a národa. Odborností samozřejmě nemyslím papouškování americké propagandy o hybridní válce a ruské agresi, případně žvásty o civilních vrtulnících. Nelze se zbavit dojmu, že většina náčelníků měla již předem umetenou cestičku a určitě to nebylo zadarmo. Bez ohledu na mediální reklamu zeleného Lojzy byl pravděpodobně největší voják Slipař. Někdy se sice choval s přehnaným sebevědomím jako desátník základní služby, ale nepolitikařil a působil dojmem chlapa. Asi proto musel kvůli mediálně nafouknuté ptákovině zmizet, aby uvolnil místo lepšímu bojovníkovi mezi panskými půlkami. Každopádně podlézání a ponížená služba cizím zájmům vybraným soudruhům vynáší. Válečný štváč Pavel dostal nedávno vysoké americké vyznamenání za ohlupování lidí při propagaci války v Evropě. Kdysi se vyznamenání dávala statečným lidem, dnes takovým, kteří pro koryto zapomínají na svoji vlast a národ. Amerika se dost změnila a nikoli k dobrému. Ještě mohl dostat za odměnu noc s Albrightovou, Clintonovou, případně Sorosem. Zasloužil by si to.

Generál Opata zná teorii i praxi doma i v zahraničí, v terénu i v kanceláři. Prošel armádu, jak se říká, od píky. Z mého hlediska je důležité jeho pracovní období na Sekci rozvoje druhů sil SRDS. Je to, nebo ještě před několika roky bylo jedno z mála funkčních a odborně dobře obsazených pracovišť ministerstva pracujících s informacemi na profesionální úrovni. Mám s Opatou osobní zkušenost, která není negativní. Je to klasický bojař, který uznává odbornost, nepředvádí se na motorce, nebo s kozí bradkou a prozatím nepolitikařil. Doufejme, že mu to vydrží, což nebude jednoduché. Poněkud mne udivil článek novinářského pisálka Františka Šulce, který se v něm vytahuje, že si s Opatou tyká. Již to ostatně ukazuje Šulcovu úroveň. Jen bych připomněl, že se jedná o samozvaného vojenského odborníka, který se jako protekční člen ODS stal vedoucím kanceláře ministra Vondry. Jak jsem již dříve uváděl a sklidil za to značnou kritiku, nebyl Vondra z profesního hlediska hloupý ministr a je mi jedno, zda patří, či nepatří k pražské havlérce. Nicméně lidé, které mu nacpala ODS vedená Nečasem, byli až na výjimky ukázkou arogantní neschopnosti, což ovlivňovalo i jeho výsledky. Šulc mezi výjimky nepatřil a docela mne udivuje, že se s ním přátelí starý bojař, pokud je to pravda. Jestliže se generál Opata v Bruselu nezkazil, nezpavlovatěl a nezapomněl na vlast, ministryně opět neudělala chybu. Jsem zvědav, jak se nový náčelník postaví k otázce výběrových řízení na přezbrojení armády a úrovni celé armády, která má daleko k ideálu. Je načase začít dělat pořádek, nejlépe hned na Generálním štábu. Bohužel nemůže udělat pořádek na ministerstvu, kde je situace nejostudnější. Prozatím dobré nervy, pevnou morálku a hodně úspěchů, generále.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Koller

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…